2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatért a hatszáz éves tongai hercegnő

2006. június 1. 13:45

Hawaii nyolcvanöt év után adta vissza Tongának az egykori uralkodóház hercegnőjének több mint hatszáz éves földi maradványait. A királyi sarj testén kívül további húsz ember holtteste térhetett haza.

Fatafehi hercegnő és a másik húsz emberi maradvány teste felfedezésük óta, nyolcvanöt éve gyarapította a hawaii Bishop Múzeum kollekcióját. A múzeum kezdeményezésére 1920-1921 között nagyszabású kutatás zajlott le a polinéz szigetvilágban, s ennek részeként Tongán is, hogy megfejtsék a származásukra vonatkozó addig megoldatlan rejtélyt. A Bayard Dominick-expedícióban kiemelt szerepet kaptak a régészek, antropológusok és étrendkutatók; utóbbiak az egyes ásatási helyszíneken fellelhető ételmaradványokból próbáltak következtetéseket levonni. A Tongára érkező szakemberek engedélyt kaptak két ismert, de rég elfeledett sírhely vizsgálatára is, amelyek közül az egyikben megtalálták a csendes-óceáni állam több száz évvel ezelőtt hatalmon lévő dinasztiájának egyik tagját, Fatafehit. Ugyanezen a területen találtak rá a most hazatért másik húsz holttestre is - ismertette a tényeket a The Washington Post.

Az expedíció végén a tongai leletek a megbízó intézménybe kerültek és ott tanulmányozták, majd katalogizálták azokat, bár kiállítási tárgy sose lett belőlük. Most, évtizedek elteltével a múzeum kulturális gyűjteményének menedzsere, a szintén tongai születésű Maile Drake "nagyszerű és igazságos" döntésnek ítélte a testek hazaszállíttatását.

Ismerje meg Tonga női uralkodóit!
A Tongai Királyság formálisan 1875 óta létezik.
Mai nevét Cook kapitánytól kapta 1773-ban, magyarul Barátságos-szigeteket jelent. A több kis szigetből álló országban 1799-ben polgárháború tört ki, melynek sok évtizeddel később a lázongó szigetek egyesítése és Taufahau, uralkodói nevén I. George Tobuo hatalomra jutása vetett véget. Utódja 1900-ban aláírta Nagy-Britanniával az egyezményt, melynek értelmében a királyság brit protektorátus alá került. A második világháború alatt Tonga a szövetségesek oldalára állt. Ma is a Brit Nemzetközösség tagja, ám azon belül 1970. június 4. óta teljes függetlenséget élvez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár