2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílt a Tiziano tárlat a Szépművészeti Múzeumban

2006. június 8. 17:00

Tiziano - A titokzatos férfi címmel kiállítás nyílt a budapesti Szépművészeti Múzeumban. A Szürkeszemű férfi képmása a firenzei Pitti-palota gyűjteményéből érkezett Budapestre. Az alkotás kilenc, a Szépművészeti Múzeum saját anyagából válogatott 16. századi itáliai portréval együtt látható. Így kiállították Veronese, Dürer és Tintoretto alkotásait is.

A Szürkeszemű férfi képmását Tiziano az 1540-1550-es években festette. A szakértők nem tudják biztosan, hogy kit ábrázol a kép. Egyes feltételezések szerint egy modellről van szó, csakúgy mint a korszak más, női portréi esetében.
A tárlat negyedik állomása a géniuszok és remekmûvek címû hatrészes kamaratárlat sorozatnak, amelyet a Szépmûvészeti Múzeum 100 éves fennállása alkalmából rendeznek. Ennek keretében egy éven át a világ neves múzeumainak Magyarországon még be nem mutatott mûvei szerepelnek.

"Külön örömmel tölt el, hogy ezt a kiállítást egy olyan nagy művésznek szentelték, mint Tiziano, s hogy a kiállítás egy nagy művészeti kölcsönnel kerül megrendezésre, az olasz muzeális intézmények egyik legrégebbi képviselője, a Pitti-palota részéről. További bizonyítéka ez a Magyarország és Olaszország közötti gyümölcsöző és élénk együttműködésnek" - hangsúlyozta nyitóbeszédében Paolo Guido Spinelli Olaszország budapesti nagykövete.

Vécsey Axel, a tárlat kurátora az itáliai reneszánsz egyik kiemelkedő csúcsteljesítményének nevezte a Szürkeszemű férfi képmását. A Tiziano - A titokzatos férfi című kiállítás június 16-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban.

A Szürkeszemű férfi képmása a legértékesebb alkotás, ami valaha Magyarországra érkezett: 13 milliárd forintos biztosítást kötöttek rá, a Budapestre szállítás pedig ötmillió forintba került. A kép kiállításához speciális technikát alkalmaztak. A festmény és a keret együtt csaknem 170 kilogramm, ezért különleges tartóelemeket használtak a szakemberek. A képet emellett még egy állványra is ráhelyezték. A festmény e nélkül, súlya miatt valószínűleg kiszakadna a falból.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár