2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállították a múlt feneketlen kútjait Debrecenben

2006. június 12. 11:00

Az ásatások során napvilágra kerülő régi kutak fontos információkat árulnak el a korábbi évszázadok mindennapi életéről. A Debrecen belvárosában folyó feltárások meglepő eredménnyel szolgáltak, ahogy azt a Ringer István és Szolnoki László régészek által rendezett kiállítás is mutatja.

Városi régészet Debrecenben

Debrecen város utóbbi éveinek egyik legnagyobb beruházásaként került sor a Kölcsey Ferenc Megyei Művelődési Központ lebontására, majd ennek helyén egy, új kulturális és konferenciaközpont kivitelezésre, a belváros szívében. A debreceni Déri Múzeumban Múltunk a kutak tükrében címmel nyílt rendhagyó, oktatási célokat is szolgáló régészeti kiállítás tárgyait az itt folytatott ásatás anyagából válogatták.

Nézze meg galériánkat a feltárásról és a kiállításról!

A gombamód szaporodó építkezéseknek köszönhetően az utóbbi időben Debrecen több pontján nyílt lehetőség kisebb-nagyobb felületek régészeti kutatására. A városi feltárásnak több olyan különleges ismérve van, ami megkülönbözteti a beépítetlen területeken, nagy volumenű beruházások előtt folyó "zöldmezős", illetve az ún. tervásatástól: elsősorban az építkezés, a beruházás üteme határozza meg a munka kezdetét és sajnos gyakran az időtartamát is.

A városi régészet módszere hasonlít egy "kirakós játékra". Egy-egy tudományos felismerés sokszor évek kitartó munkájaként született, apró részeredmények összeillesztése nyomán alakul ki. A látszólag összefüggéstelen, elszórt adatok dokumentálva, térképre rajzolva, idővel értelmezhető tudományos információvá válnak.

A legnagyobb probléma, amely a kutatás teljes menetét, majd az eredmények értékelését is befolyásolta, a terület nagyfokú modern kori beépítése volt, mely több méter mélységben pusztította el az itt lévő régészeti objektumokat. A nem egészen 1 hektárnyi feltárási területen végül több mint 40, különböző korszakból származó kút került napvilágra, a szám jóval meghaladta az előzetes várakozásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bodonkút19. századi téglakútTölgyfarönkbõl kivájt kéregkút maradványa (Fotó: MTI)XVIII. századi cseréppipa (Fotó: MTI)Középkori vizesedények a tárlóban (Fotó: MTI)Restaurált vizesedény (Fotó: MTI)DebrecenKözépkori kút

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár