2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A forradalmi emlékmű ellen tiltakoznak az 56-os szervezetek

2006. június 13. 15:00

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművének építési munkálatai ellen tiltakoztak 56-os szervezetek szombaton a Felvonulási téren, a Regnum Marianum emlékműnél.

A mintegy 150-200 résztvevő előtt szónokoló Wittner Mária (Fidesz) felolvasta az 1956-os szervezetek által a miniszterelnöknek írt tiltakozó levelet, amelynek aláírói hangsúlyozzák, hogy az emlékmű felépítése ellen a polgári engedetlenség eszközeivel lépnek fel és minden alkalmat megragadnak a tiltakozásra. A levélben tiltakozók azt kérik, hogy a miniszterelnök ne csúfolja meg 1956 szellemét. Wittner Mária közölte, hogy ma már senkit nem érdekel, miről szól 1956, `minket félresöpörve ők akarnak ünnepelni, dáridózni`.

Az épülő emlékmű (Fotó: MTI)

Balázs Piri László, az 1956 Alapítvány kurátora emlékeztetett arra, hogy az 1956-os szervezetek, sőt műértők is folyamatosan tiltakoztak az emlékmű felépítése ellen, mert az nem alkalmas arra a célra, amire szánták. Közölte, hogy egyetlen 56-os szervezetet sem kerestek meg, amikor zsűrizték az emlékmű pályázatait.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművének építési munkálatai a közelmúltban kezdődtek el a városligeti Dózsa György úton. A tervek szerint az emlékmű 2006 vasoszlopból álló éket formáz majd, legmagasabb pontján 8 méteres lesz. Ékszerű háromszög alakú tömböt alkot majd, s egyre sűrűsödő oszlopai rusztikusan rozsdás, illetve rozsdamentes vasból készülnek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár