2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Budapesti nyilatkozat 1956 évfordulójára

2006. június 11. 17:30

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján Budapesti nyilatkozatot adnak ki, amelyet a tervek szerint a vendégek a Parlamentben megtartandó konferencián fogadnának el - számolt be róla a Népszabadság.

A fél évszázada kitört forradalom emlékére szerveződő októberi ünnepségre a világ hatvankilenc vezető politikusa számára küldtek már meghívót. Budapestre várják az egykor a menekülteket tömegesen befogadó államok vezetőit, továbbá az ENSZ főtitkárát, a Nemzetközi Vöröskereszt elnökét és az ENSZ menekültügyi főbiztosát. Informálisan már több ország jelezte, hogy állam- vagy kormányfői szinten képviselteti magát Budapesten. Az emlékbizottságtól szerint a Külügyminisztérium szervezésében 110 külföldi helyszínen lesznek rendezvények az évforduló tiszteletére. Összeállt a minden külföldi helyszínre eljutó vándorkiállítás anyaga is.

A tervek szerint a vendégek október 22-én este ünnepi koncerten vesznek részt a Művészetek Palotájában. Másnap az ünnepélyes zászlófelvonás után, katonai tiszteletadás, díszsortűz és látványos műsor kíséri a Felvonulási téren felépített emlékmű avatását. A Parlamentben fogadást, majd emlékkonferenciát tartanak. Ekkor fogadhatják el azt a dokumentumot, amely Budapesti nyilatkozat néven a szabadság és a demokrácia tiszteletére hívja fel a világ figyelmét.

Az emlékbizottság titkára, Szajda Szilárd elmondta, a hivatalos rendezvények mellett országszerte megemlékezéseket tartanak. (386 helyi közösség, település jutott támogatáshoz, hogy ünnepségeket, rendezvényeket szervezhessenek.) A forradalom legendás budapesti helyszínein látványos rendezvények keretében minden érdeklődő megismerheti az ottani történéseket.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár