2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Négyszáz éve kötötték a bécsi békét

2006. június 26. 12:30

Négyszáz évvel ezelőtt, 1606. június 23-án kötötte meg Bocskai István erdélyi fejedelem II. Rudolf császár-királlyal a bécsi békét, amely elismerte az önálló Erdélyi Fejedelemséget.

Békekötések Bécsben

Bocskai István 1557-ben született Kolozsvárott. Gyerekkorát Bécsben és Prágában töltötte. 1576-ban tért haza Erdélybe. 1592-ben váradi főkapitány és Bihar vármegye főispánja lett. Szerepe volt abban, hogy Erdély a Királyi Magyarország oldalán bekapcsolódott a tizenötéves háborúba. 1595-ben egyik vezetője lett annak az egyesült erdélyi-havasalföldi haderőnek, amely előbb Turgovistét és Bukarestet vette be, majd az egykori Gyurgyevónál legyőzte az Erdély ellen vonuló török hadat.

Bethlen Gábor 1604-ben rávette
, hogy álljon a Habsburg-ellenes felkelés élére, ehhez a törökök is támogatást ígértek neki. Bocskai 1605 végére csaknem az egész Királyi Magyarországot elfoglalta, egész Erdélyre kiterjesztette hatalmát. A szerencsi országgyűlés előbb Erdély, majd Magyarország fejedelmévé választotta, a törökök által felajánlott királyságot azonban nem fogadta el. Emlékezetes, hogy Lala Mehmed nagyvezír 1605. november 11-én Budán át is adta a törökök által uralkodónak elismert Bocskainak a gyöngyökkel, valamint rubinnal és smaragddal díszített zárt aranykoronát, a hozzá tartozó díszkardot, a drágaköves királyi jogart és a királyi zászlót. A felségjelvényeket azonban a fejedelem csak ajándékoknak tekintette.

A bécsi udvart Bocskai István sikerei
- elsősorban katonai vonalon -, arra késztették, hogy béketárgyalásokat kezdjen. Ezek eredményeként kötötték meg az első bécsi békét, amely elismerte Bocskait erdélyi fejedelemnek és uralma alatt hagyta a hét felső-tiszai vármegyét. II. Rudolf akkor ígéretet tett arra, hogy békekötésre törekszik a szultánnal. A Bocskai-szabadságharc ténylegesen az 1606. augusztus 6-i második bécsi békével zárult le, amelyben a császár szentesítette a rendi alkotmányt, biztosította a protestáns vallásszabadságot és Erdély függetlenségét.

1606. november 11-én megszületett a tizenötéves háborút lezáró zsitvatoroki béke is, amelynek létrehozásában Bocskai István közvetítő szerepet játszott a Habsburgok és a Porta között. Bocskai István mindmáig ismeretlen körülmények között halt meg 1606. december 29-én Kassán. 

(MTI-Panoráma - Pirityi Sándor)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár