2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Összeomlás szélén az ír régészet

2006. június 27. 11:45

Húsz évvel ezelőtt még az ír múlt megismerése volt a helyi ásatások célja, ma a tömeges méretű ingatlanfejlesztések és útépítések miatt már csak rohamtempóban történő leletmentés folyik.

Kritika helyett konstruktív javaslatok

Írországban hatalmas károkat okoz a két évtizede zajló ingatlanfejlesztés és útépítés: a kilencvenes évek elejéhez képes 200-szor több, rohamtempóban végzett régészeti leletmentés zajlik, s eközben évente több ezer régészeti kincs válik a markológépek áldozatává. Az új leleteket már be sem jelentik, a múzeumok raktárai pedig a plafonig megteltek - hasonló és Magyarországon is ismerős megállapításokra jutott a College Dublin (UCD) és a Heritage Council jelentése.

A meglepően őszinte szakmai önvizsgálat szerint
az Írország múltjával kapcsolatos új információk "a rendszer hibái miatt" nem kapnak elég nyilvánosságot és az ingatlanfejlesztők nyomására a régészetet lassan végleg eltűntetik az útból. Egy-egy építkezés ugyanis hetekre leállhat a leletmentési kötelezettség miatt, s ez jelentős anyagi hátrányt jelent a fejlesztőknek. S mivel az ásatásoknak legtöbbször semmilyen kézzelfogható eredménye sincs a beruházók számára, így egyre kevésbé látják értelmét a szabályok betartásának.

Az 
Archaeology 2020 címmel megjelent tanulmány szerint a megnövekedett számú ásatás ellenére az újonnan előkerülő műkincsek legnagyobb része nem jut el a közönségig. "Alapjaiban alakíthatnánk át hazánk múltjáról alkotott tudásunkat, de nem tesszük" - nyilatkozta Muiris O'Suilleabhain, a UCD régészeti tanszékének vezetője és a tanulmány egyik szerzője, aki szerint az ír régészet az összeomlás szélén áll. A jelenlegi problémák legfőbb forrásaként az átlátható, koherens szabályozás hiányát okolják a kialakult helyzetért a szerzők, de nem kevésbé jelent problémát a szakmai dilettantizmus terjedése sem.

Az elszomorító viszonyok egyszerű megállapítása helyett
mégis a megoldási javaslatok állnak a dolgozat középpontjában. Első lépésként újonnan létrehozott állami szervekre lenne szükség - írják -, melyek kizárólag e szektor felügyeletét látnák el; központilag irányítanák a működését, összegyűjtenék, feldolgoznák és publikálnák a jelentéseket. Összegezve: a temérdek és naponta növekvő adathalmazból integrált tudást kreálnának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár