2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Módosítják a Louvre piramisát

2006. június 30. 11:45

Ismét Párizsba érkezett Ieoh Ming Pei, a Louvre 1989-ben megépült, főbejáratként szolgáló híres üvegpiramisának ma 89 éves, kínai származású amerikai tervezője, hogy véleményt mondjon művének időközben szükségessé vált módosításáról.

A maga idején óriási felzúdulást keltő modern építmény időközben elfogadottá vált mind a művészeti közvélemény, mind a látogatók zöme számára, mivel a történelmi palotát éppenséggel kiemeli az új acél-üveg konstrukció. Időközben viszont annyira megnőtt a látogatók száma, hogy a piramis által behatárolt tér, amely a látogatók fogadására és elosztására szolgáló praktikus megoldásnak számított, ma már szűk erre a célra.

Az építész a Le Monde napilapnak elmondta, hogy amikor 1985-ben Francois Mitterrand akkori elnök felkérésére elkezdett dolgozni a projekten, évi 4 millió látogatóval számoltak. Valójában már a 90-es évek elején 5 millió múzeumnézőt fogadott a Louvre, 2005-ben pedig már 7,5 milliót, 2010 után pedig 9 millióra számítanak. "A Louvre a világ legszebb múzeuma - fejtette ki Pei -, mivel a régi palota és a múzeum együttélése páratlan siker. Mostani látogatásom alkalmával ismét bejártam termeit, több kilométert tettem meg, és ez a kettős dimenzió ma is jelen van, eltérően más olyan nagy múzeumoktól, mint például a New York-i Metropolitan vagy a washingtoni National Gallery (amelynek egy részét szintén Pei tervezte). Mára azonban a fogadótér, amelyet a piramis jelez, túlzsúfolttá és rettenetesen zajossá vált."

Ebben közrejátszott a terrorizmus veszélye is 2001. szeptember 11. után, mivel nagy teret igénylő és a mozgást fékező biztonsági berendezéseket tett szükségessé. Henri Loyrette, a Louvre főigazgatója egyelőre semmiféle forrással nem rendelkezik ahhoz, hogy változtasson a helyzeten, de fontosnak tartja, hogy Pei segítségével tanulmányozza, mit lehet tenni: egyrészt azért, mert az amerikai építész nevéhez kapcsolódik az új tér kialakítása, másrészt azért is, mert kevesen ismerik úgy az épületet, mint ő.

Pei véleménye szerint a piramist magában foglaló Napóleon-udvar kihasználtsága vegyes, egyes részei zsúfoltak, mások nem. Az építész szeptemberig megvizsgál több átépítési, illetve átrendezési javaslatot és olyan indítványt tesz, amely - tiszteletben tartva az épület architektúráját - tartós megoldást nyújt. Felmerülhet a könyvesbolt, az étterem, az információ áthelyezésének lehetősége. Ezt azonban már nem Pei fogja kivitelezni, ez az igazgatóság dolga lesz. "Nekem ma már nincs energiám egy új építkezéshez" - mondja a Louvre piramisának megálmodója.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár