2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Könyv a büntetés történetéről

2006. július 4. 14:00

A Magyar Könyvklub kiadásában megjelent könyvből kiderül, hogy a büntetés célja és formája térben és időben eltérő lehet, de több ezer éves társadalmi együttélés mutatja szükségességét. Mégis felmerül a kérdés: tényleg nincs hatékonyabb alternatíva a bűnnel szemben?

Hammurapi, Szolón és Drakón törvényei, a római tizenkét táblás törvények, Justinianus kódexe, Manu-törvényei és a Tang-törvénykönyv, a Code Napoleon, a svájci és az osztrák jogrendszer. Vérbosszú, kiközösítés, megkorbácsolás, pellengérre állítás, megkövezés, billogozás, csonkítás, égetés, vágás, szúrás, botozás, vízbefojtás, felnégyelés, zsigerelés, kerékbetörés, mérgezés, alvásmegvonás, bebörtönzés, elektrosokk. Alapvető jogszabály-gyűjtemények és kiróható büntetések. Ezek alkotják - dióhéjban - "a büntetés történetét" és Lewis Lyons azonos című könyvének tartalmát.

A szerző a kronológiai sorrendet tartva részletesen bemutatja a sumér, a zsidó, a görög, a római, az iszlám, az indiai és a kínai büntető törvénykezés legfontosabb írott jogforrásait, szokásait és azok változását. Állításait gazdagon szedett korabeli idézetekkel támasztja alá, így a kötet egyben a témához kapcsolódó szöveggyűjteményként is funkcionál. Az egyes büntetések leírását kiválóan válogatott illusztrációk, metszetek, grafikák és fényképek egészítik ki, némelyik igazi kuriózumnak számít (pl. a guantanamói amerikai támaszpont börtönében készült felvétel, vagy egy 1998-as iráni megkövezés videószalagjának képsora.)

Az első négy fejezet a büntetés történetének korai szakaszát írja le, elemző módon megvilágítva annak változó irányvonalát, kezdve az őskori egalitárius társadalmak belső egyensúlyát sértő bűnöktől, az athéni demokrácia kialakulásán át a római és az iszlám jog, a sária bemutatásáig. Mindeközben kirajzolódik, hogy az emberi társadalmak egyik fő jellemzője, a hierarchia a történelem során a büntetés-végrehajtásra is rányomta bélyegét: a jogállamokat megelőző időszakokban társadalmi hovatartozástól függően sújtott le a törvény ereje - a keresztre feszítés az ókori Rómában például kifejezetten az idegenek és rabszolgák "kiváltsága" volt.

Szakmailag alapos, bőséges írott és képi forrásanyagra támaszkodó, olvasmányos ismeretterjesztő munka kapható a boltokban a Magyar Könyvklub kiadásában.

Lewis Lyons: A büntetés története. Magyar Könyvklub Rt., Budapest, 2005.
3990 Ft, 192 oldal

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár