2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Atomfegyverrel fenyegetőztek a britek Hongkong miatt

2006. július 7. 11:45

Az angol Nemzeti Levéltárban titkosítás alól frissen feloldott kormányzati emlékeztetők szerint a hidegháborúban az angol kormányzat azt gondolta, hogy egy kínai támadás ellen csak úgy tudják megtartani Hongkongot, ha annak megtámadására amerikai atomcsapást helyeznek kilátásba.

Az ügy már 1959-ben előkerült, amikor Norman Brook államtitkár azt írta az angol miniszterelnöknek, hogy komolyan aggasztja Hongkong sebezhetősége. "Hongkong többé nem bír életbevágó stratégiai fontossággal. Szimbolikus és politikai fontossága abban rejlik, hogy ez az egyetlen közvetlen határunk a kommunista világgal... A kínaiak azonban bármelyik pillanatban lehetetlenné tehetik a körülményeket az élemiszer és vízellátás elvágásával."

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok ezért 1961 márciusában Honoluluban tartott titkos találkozójukon vitatták meg az atomfegyver használatát Kína ellen, ha az Hongkong felé terjeszkedne - áll a mostani jelentésekben. "A célunk, hogy elhitessük a kínaiakkal: a Hongkong elleni támadás amerikai atomcsapást von maga után" - írta a találkozó előtt Harold Watkinson védelmi miniszter Alec Douglas-Home külügyminiszternek és Harold Macmillan miniszterelnöknek. 1961. február 22-én Douglas-Home pedig egy szigorúan titkos címkével ellátott levélben azt írta Watkinsonnak, hogy "Teljesen egyértelmű az amerikaiaknak, hogy Hongkong a hagyományos módon védhetetlen, így egy támadás esetén a Kína elleni atomcsapás lenne az egyetlen lehetőség a város megvédésére".

A beszélgetésbe bevonták Lord Louis Montbattent is, míg az Egyesült Államokat Harry Felt admirális, az USA Csendes-óceáni seregeinek főparancsnoka képviselte. Felt azt kérdezte a résztvevőktől, hogy mit várnak az Egyesült Államoktól, ha Kína megtámadná a gyarmatot. "Azt mondtam, hogy ez attól függ, hogy az amerikaiak azt akarják, hogy elveszítsük Hongkongot, vagy hogy megtartsuk. Erre azt válaszolta, hogy Kína bombázásán túl Amerika nem tudna túl sokat tenni" - írta Mountbatten.

A Harvardon működő Belfer Center for Science and International Affairs igazgatója, Graham Allison szerint a dokumentumok arra a pszichológiai hadviselésre emlékeztetnek, amikor az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket állomásoztatott Európában, hogy megállítsa a szovjeteket ha nyugat felé indulnának. Nem meglepő hát, ha a nyugatiak a szovjetekkel szövetséges kínaiakat ugyanilyen agresszíven tartóztatták volna fel, ha kelet felé terjeszkedtek volna. Ezt példázza a Múlt-koron korábban bemutatott terv is, amelynek során Kennedy elnök Indiát védte volna meg atomfegyverekkel a kínaiak támadásától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár