2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Homérosz nő lehetett

2006. július 10. 13:15

A homéroszi-kérdésben már eddig is minden bizonytalan volt, s újabban már a szerző(k) neme is kérdésessé vált. Habár nem újkeletű a feltételezés, miszerint Homérosz akár nő is lehetett, Andrew Dalby történész, nyelvész erre vonatkozó kijelentése még ma sem arat osztatlan sikert a téma szakértőinek és az érdeklődök körében.

Rediscovering Homer: Inside the origins of the epic című, a napokban megjelent könyv szerzője jelzi, hogy mivel semmilyen bizonyíték nem áll a tudomány rendelkezésére Homérosszal kapcsolatban, így az eddig felvetett kérdéseken túl érdemes komolyan elgondolkodni a szerző nemi identitásáról is. Dalby az ókorból hozott példákkal emlékeztet arra, hogy nőként költőnek lenni egyáltalán nem volt szokatlan. "Gondoljunk csak a történelem első, néven nevezett költőjére, az i.e. 3. évezredben élt sumér Enheduannára, vagy a klasszikus görög költészet egyik legkiemelkedőbb alakjára, Szapphóra" - idézi őt a Times magazin.

Ma már nem sokan kétlik, hogy az eposzok szerzőjére utaló legkorábbi forrás bizonyos pontokon hamis képet fest a költő(k) személyéről. Márpedig az ismeretlen, de egy bizonyos Hérodotosznak tulajdonított munka (Life of Homer, magyarul Homérosz élete) évszázadokon keresztül alapműnek számított Homéroszra vonatkozóan, és ez alapozta meg azt az elméletet is - melyet sokszor megkérdőjeleztek már, de bizonyíthatóan azóta sem cáfoltak -, hogy az Iliász és az Odüsszeia alkotója egy és ugyanaz a férfi, egy ókori görög (azaz kis-ázsiai) költő volt.

Dalby sem tagadja, hogy a két mű azonos ember munkája lehet, ám hozzáteszi, hogy ez a valaki sokkal valószínűbb, hogy nő volt. Elméletét főként a női karakterek kifinomult ábrázolására, érzéseik, motivációik érzékletes kifejtésére, s a költő irántuk mutatott nyilvánvaló rokonszenvére alapozza. Részben egyetért ezzel Anthony Snodgrass is, a Cambridge-i Egyetem ókori régészeti tanszékének professzora. Valóban elképzelhető lenne - mondja -, hogy az Odüsszeiát egy hölgy írta, de hogy az Iliász véget nem érő harcjeleneteitől és öldökléseitől ne unta volna halálra magát egy nő, az elképzelhetetlen! Márpedig - Snodgrass szerint - a szakértők többsége elfogadja a szerzők azonosságának elméletét.

Nem ismert, hogy Dalby tanulmánya a téma bármely korábbi szakértőjének munkásságára alapoz-e. Az azonban tény, hogy az angol költő és prózaíró, Samuel Butler már 1897-ben könyvet írt Az Odüsszeia írónője címmel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár