2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

800 évét ünnepli Mongólia

2006. július 12. 09:30

Az évente megrendezendő Nadaam Fesztivál idén különleges jelentősséggel bír Mongóliában: az egybegyűltek az ország 800 éves fennállását, és Dzsingisz kánt ünneplik.

A jelenlévők a három napon át tartó ünnepségeken hagyományos nomád sportágakban is megmérkőznek: lovaglásban, íjászatban és birkózásban avatnak majd bajnokot, ám aki igazán kitartó, az a Dzsingisz vodka fogyasztásában is bemutathatja tudását. A Dzsingisz-ruhába öltözött tömeg előtt rituális áldozatot is bemutatnak a hegyek isteneinek, hogy ezzel is a közösségi összetartozást erősítsék.

A szovjet fennhatóság alatt a mongol nemzeti öntudat és függetlenség jelképévé vált a kán: hét évtizeden át szinte kiejteni sem volt szabad a nevét, feltételezett sírját Khentii-ben nem volt szabad látogatni.

Mostanra azonban korábban elképzelhetetlen méreteket ölt Dzsingisz kán kultusza Mongóliában. A kánról elnevezett vodka a Dzsingisz kán nevű szórakozóhely specialitásaként kerül poharunkba Ulánbátorban, ahol a legnépszerűbb mongol sör a Dzsingisz illetve a Kán.

Mongóliában a kán legendájának bármely tetszőleges, egymásnak akár teljesen ellentmondó elemét is termékesíteni tudják. A kultusz idén, a kán hatalomra kerülésének 800. évfordulóján kulminál. Magyar részről sem érdektelen a téma: szinte az ország himnuszává vált a Mándoki László által a Kánról írt sláger.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár