2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tovább kutatnak Dobó után

2006. július 12. 15:00

Tovább folytatódik a Dobó István földi maradványai utáni kutatás a kelet-szlovákiai Dobóruszka római katolikus templomában.

A korábban talált csontok összegyűjtésekor ráakadtak egy fémlapra, amely feltehetőleg az 1914-ben megkezdett, ám az első világháború miatt abbahagyott feltárásból származik. A munkálatokat akkor megszakították és a kriptát visszahantolták, nehogy károsodjanak a leletek. A fémlap szerint: `Igazoljuk, hogy ezen ládákban a csontok 1790 év előtti temetésekből származnak. Pásztor János szolgabíró, 1914.július 21`. A mostanáig talált maradványok azonosítására a kutatók szeretnék elérni, hogy DNS-mintát vehessenek Sárospatakon Dobó Ferenctől, így az is előfordulhat, hogy a mostanáig megtalált leletek is a családhoz tartoznak.

A vizsgálatok során a helyszínre érkezett Dr. Mende Balázs Gusztáv, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének antropológusa is, aki előzetes szemlét tartott és a feltárást folytató helyiekkel egyeztetett a további lépésekről. "Mende úr megerősítette Nagy-Bozóki József patológus megállapítását, miszerint a két fémkoporsóban nem egyházi személyek, hanem női holtestek maradványai vannak. Ez a ruházatból derült ki, amelyről először azt hitték, hogy szövetmintázatuk a papi palásthoz hasonló. Az összegyűjtött csontok több férfitől és nőtől származnak, akik személyazonossága egyelőre ismeretlen" - válaszolta a FENET kérdésére Lakatos László helyi vállalkozó, a feltárás vezetője.

A fő sírhelyet most a szentély alatt keresik majd
, ahol a kutatók reményei szerint végre megtalálják Dobó István és családja csontjait. Az ásást most az egyik baloldali mellékalagútban, a szentély felé haladva folytatták, ahol egy gyerekcsontvázat találtak.

A gondot az jelentheti, hogy a résztvevők mostanra kifogytak a rendelkezésre álló támogatói pénzforrásból, ám ez sem szegi kedvüket és eltökéltségüket: bármi áron "végére járnak a dolognak", hogy egyszer s mindenkorra tisztázódjék a 434 évvel ezelőtt elhunyt Dobó István földi maradványainak holléte. "Szeretettel fogadunk minden érdeklődőt, már az ásatások során is" - mondta Lakatos László, aki a helyi lokálpatrióták támogatásával létrehozta a Dobó István Emléktársaságot, amely szívesen fogad soraiba minden érdeklődőt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár