2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Végéhez közeledik a Szabadság, szerelem vágása

2006. július 17. 15:00

A vágási munkálatok utolsó szakaszába értek a Szabadság, szerelem című film alkotói, az '56-os mozi első képkockáit, tehát a film előzetesét már a héten láthatják a nézők.

A munkák az előzetes tervek szerint haladnak: a képvágást július végén fejezik be, augusztusban indul az úgynevezett utószinkron, a kép és hang végleges keverése pedig szeptemberben lesz Londonban - közölte a sajtófőnök. Hozzátette, hogy jelenleg két vágó, két asszisztens és a producer dolgozik a forradalom idején játszódó filmen. A díszbemutató a tervek szerint a forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján, október 23-án lesz.

A mintegy 700 statisztát felvonultató, 23 helyszínen játszódó alkotás valamivel több mint két hónapos forgatása május elején fejeződött be. A magyar-angol koprodukcióban készülő Szabadság, szerelem rendezője Goda Krisztina, producere a magyar származású amerikai filmes, Andrew G. Vajna. A főszerepet, a magyar vízilabda-válogatott játékosát Fenyő Iván, a műegyetemista forradalmár szerelmét Dobó Kata játssza, míg barátjukat Csányi Sándor alakítja.

A film különleges emléket készül állítani az 1956-es forradalomnak. A történet '56 októberében-novemberében játszódik párhuzamosan Budapesten és a melbourne-i olimpián. Az 1956-os világjátékok elődöntőjében, december 6-án a magyar vízilabda-válogatott a szovjet csapattal játszott, a magyarok 4:0-ás győzelmet arattak. Az indulatokban bővelkedő meccs végén Zádor Ervin súlyosnak látszó sérülést szerzett, az egyik szovjet játékos ütésétől a homlokán eleredő vér vörösre festette a medencét. A rendkívüli mérkőzés híre és az arról készült fotók bejárták a világsajtót.

A történetből A szabadság vihara címmel Colin Keith Gray készített dokumentumfilmet, amelyet az idei filmszemlén is láthattak az érdeklődők, és aminek elkészültét Quentin Tarantino is támogatta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár