2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Moszkva helyett Párizsba látogatnak az 56-os verseny győztesei

2006. augusztus 29. 11:00

Párizsba és nem Moszkvába utaznak a mindeddig Freedom Fighter című, 1956-ról szóló vetélkedő győztesei - közölte az oktatási tárca. Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn arról is döntött, hogy a verseny `modoros és eerőltetett` elnevezését részben magyarítják.

1956 a Múlt-koron

A győztesek így a forradalmak városát, Párizst kereshetik fel, ahol történelemtanárok kíséretében leróhatják kegyeletüket a Pére Lachaise temetőben Nagy Imre emlékművénél, a Magyar Intézetben pedig találkozhatnak a magyar emigráció Franciaországban élő jeles képviselőivel is - olvasható a közleményben.

A szaktárca vezetője döntött arról is a vetélkedősorozat Szabadságharcos - Freedom Fighter néven fut tovább, azaz kiegészült a magyar elnevezéssel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke már januárban bírálta a szaktárca akkori vezetését az 1956-os forradalom évfordulójára kiírt tanulmányi verseny miatt; a szervezet szerint elképesztő, hogy a tanulmányi verseny elnevezése nem magyar. Kerpen Gábor elnök akkor közölte: a PDSZ természetesnek tartja, hogy az Oktatási Minisztérium a "freedom fighter" angol címet a legrövidebb időn belül magyarra cseréli, akár úgy, hogy szó szerint visszafordítja: szabadságharcosra.

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői augusztus elején megdöbbenésüknek adtak hangot az Oktatási Minisztérium "Freedom Fighter" címen rendezett középiskolai vetélkedőjének visszásságai kapcsán. A képviselőcsoport tagjai zavarónak és feleslegesnek tartják, hogy a vetélkedősorozat címe angol nyelvű; érthetetlen, hogy vajon miért nem volt megfelelő a "szabadságharcos" magyar szóösszetétel.

"A modoros és erőltetett címválasztásnál azonban egy súlyosabb, a jóérzést sértő problémát is látunk a verseny fődíjával kapcsolatban, miszerint a győztes csapat, a 2006. október 23-i döntőt követően, egy moszkvai utazást nyer" - írták, egyben közölték Moszkva helyett Brüsszelbe és Strasbourgba, az 56-os forradalom értékeiért mindig is következetesen kiálló Európába hívják a vetélkedő győztes csapatát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár