2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy ceruza mentette meg az Apollo-11-et

2006. július 25. 11:45

Az első holdraszállást egy ceruza mentette meg a katasztrófától, Nixon akkori amerikai elnök pedig már jóelőre megírta beszédét, amelyben a három űrhajós halálát bejelentheti. Buzz Aldrin, az Apollo-11 küldetés űrhajósa tegnap este egy BBC dokumentumfilmben fedte fel a holdraszállás technikai részleteit.

Minden eshetőségre készen

Aldrin a műsorban elmondta, Neil Armstronggal véletlenül letörtek egy megszakító kapcsolót, s csak a Holdról való indulás előtt vették észre, hogy moduljuk nem tud felszállni. A visszaszámlálás alatt aztán Aldrin egy ceruzával nyomta be a kapcsolót.

Buzz Aldrin kipakol az Apollo 11 holdkompjából

Csak merő véletlenségből jöttek rá idejében a hibára, Aldrin ugyanis a holdport nézte a modul "padlóján", és meglátott valamit, ami nem odavaló volt, nevezetesen a kapcsolót. Végül az űrhajósok szerencsésen visszaérkeztek a Földre, de nem gyónták meg a kis hibát, amely könnyen végzetessé válhatott volna.

Az Apollo-11 elhallgatott története című dokumentumfilmből az is kiderül, hogy bár a holdraszállást technikailag nem készítették elő megfelelően, a Szovjetunióval folyó versenyfutás miatt az Egyesült Államok mégis vállalta az űrhajó elindítását. Richard Nixon akkori amerikai elnök előre megírta azt a beszédét is, amelyben bejelentette volna a három űrhajós - Armstrong, Aldrin és Michael Collins - halálát. Emellett a kormány utasította a NASA-t, hogy a várható katasztrófa esetén szakítsa meg az összeköttetést az űrhajósokkal, hogy ne maradjon dokumentum tragikus űrbeli pusztulásukról.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár