2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vörösszakállú nyara: Hitler és Sztálin 1941-ben

2006. július 31. 10:00

John Lukács legújabb könyvében azt a pillanatot eleveníti fel, amikor Németország a második világháborúban megtámadta a Szovjetuniót.

A szerzőről

1941. június 21-22-ének nyári éjszakáján a német-szovjet határon béke és nyugalom honolt, csak a békák millióinak kuruttyolása hallatszott. Hajnali negyed négykor ezer német ágyú törte meg a csendet, torkolattüzük fényei pásztázták az eget.

Hitler ezen az éjszakán - több korábbi halasztás után - háborút indított a Szovjetunió ellen, jóllehet 1939-ben megnemtámadási szerződést kötött vele, s úgy tetszett, elsődleges célja Nagy-Britannia legyőzése és az Egyesült Államok távol tartása az európai háborútól. Meglepő fordulata volt ez a második világháborúnak, s a történészek azóta is kutatják Hitler indítékait, mint ahogy azt is, hogy Sztálin a támadásra figyelmeztető rengeteg megbízható jelentést félresöpörve miért hitte makacsul, az utolsó utáni pillanatig is, hogy bízhat Hitlerben.

Természetesen senki nem tudhatja, mi zajlott a két nagy diktátor fejében. Lukács legújabb könyvében túlmegy a vonatkozó történelmi dokumentumok, levéltári anyagok alapos ismeretén nyugvó tényleíráson, és a hangsúlyt a kulcsszereplők, Hitler és Sztálin meggyőződéseire, szellemi habitusára, s kettőjük ellentmondásos viszonyára helyezi.

A szerző lenyűgöző körképet ad: egy rövid bevezető után megtudhatjuk, hogy mi történt ebben a történelmi pillanatban Berlinben, Moszkvában, Tokióban, Londonban és Washingtonban. A szerző eközben könnyedén veszi végig és cáfolja meg, illetve igazítja ki azokat a közkeletű mítoszokat és tévhiteket, amelyek még ma is beárnyékolják az akkor történteket.

Lukács könyve komoly szakmunka és élvezetes történelmi esszé egyben, amit akár pár óra alatt is elolvashatunk, és mégis komolyan a hatása alá kerülünk. A könyv legnagyobb erénye, hogy egy konkrét pillanat több szempontból történő bemutatásával elevenít fel egy számunkra már lassan feledésbe vesző korszakot annak letűnt vezéreivel együtt.

Lukacs, John: Hitler és Sztálin. 1941. június (June 1941. Hitler and Stalin). Ford.: M. Nagy Miklós, Európa Kvk., Bp., 2006. 156 o.
Ára: 2200 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár