2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Soha nem látott fotók az 56-os menekültekről

2006. augusztus 8. 11:45

Eddig még soha be nem mutatott, a világszervezet genfi archívumából előkerült, 1956-os menekültekről készült képeket tett közzé az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális képviselete Budapesten. Tartson velünk, és ismerje meg a menekültek mindennapjait bemutató fényképeket!

Korábban

Egyedülálló fotók DVD-n

Közel félszáz felvételt tett DVD-n elérhetővé az ENSZ-szervezet a forradalom emlékévében - jelentette be Melita H. Sunjic, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális sajtófőnöke Budapesten tartott sajtóértekezleten. A fényképek 1956-62 között készültek Ausztriában, a nyugati államba érkezett a magyar menekültek mindennapjait mutatják be. Az ENSZ munkatársai az archívumban található képek felét digitalizálták, a legjobb minőségű és a tartalmilag érdekes fotókat válogatták ki - mondta a sajtófőnök. A korabeli képaláírásokat ellenőrizték, javították és kiegészítéseket is írtak hozzájuk - tette hozzá.

A DVD-n a képeket időrendi sorrendbe helyezték, nyolc fejezetbe rendezték őket, minden egység részletes szöveges bevezetővel indul - mutatta be a lemezt Melita H. Sunjic. A DVD-ket nemcsak Magyarországon terjeszti majd az ENSZ menekültügyi szervezete, hanem egyebek mellett Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában is. A képeket az ősszel az emlékév keretében kiállítják majd a Corvin-közben létrehozott utcai tárlaton - mondta el Szajda Szilárd, a Miniszterelnöki Hivatal '56-os emlékbizottságának titkára.

A szervezet különleges kiadvánnyal készül az emlékévre. Októberben olyan könyv jelenik meg, amelyben a forradalomról szóló titkos ENSZ-anyagok, főtitkárnak szóló feljegyzések, közgyűlési határozatok mellett történészek tanulmányai olvashatók - hangsúlyozta Gömbös Ervin, a Magyar ENSZ Társaság főtitkára.

Az 1951-ben létrehozott ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának első feladata az 1956-os forradalom utáni menekültáradat kezelése volt. A szervezet adatai szerint közel kétszázezer magyar hagyta el néhány hét alatt az országot, közülük 180 ezer Ausztriába, körülbelül 20 ezer pedig Jugoszláviába menekült. Az 1956-57-es akcióban a menekültügyi szervezet a világ harmincöt országában segített új otthont találni a hazájukat elhagyóknak, de abban is közreműködtek, hogy aki akart, az visszaköltözhessen Magyarországra.

A következő oldalakon tematikus csoportokban láthatók a képek, amiknek DVD-s változatához bárki hozzájuthat, ha ellátogat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának oldalára, és e-mailben kéri azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár