2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kerekasztalt találtak a királyi palotában ásó tévések

2006. augusztus 29. 13:15

A Windsor Kastélyban folytatott ásatások során az egyik első kerekasztalnak helyet adó épület létezésére találtak tárgyi bizonyítékokat.

Az asztalt rejtő épület maradványaira egy különleges ásatási akció keretén belül bukkantak rá, amelynek során Channel 4 Time Team című műsorának régészei széles körű hozzáférést kaptak három, eddig alig kutatott királyi palota feltárásához. A Windsor, Buckingham és Holyroodhouse paloták területén folytatott ásatásokról a szakemberek a királyi családdal a munkálatok előtt hónapokig egyeztettek.

Windsorban megtalálták annak a kör alakú épületnek a maradványait, amelyet a 14. században III. Edvárd építtetett, hogy az a térdszalagrend 300 lovagjának szolgáljon központi gyülekezőhelyül. Bár a köveket már régen elvitték, azok helye a mai napi látható. A kastély négyszög alakú zárt udvarán talált régészeti bizonyítékokat a vasárnap esti műsorban mutatták be. Tony Robinson műsorvezető szerint: `Ez a felfedezés végre segíthet véget vetni a történészek közt az épület létezéséről évszázadok óta dúló vitának`.

A kerekasztal fogalma először egy Wace nevű költő Roman de Brut-jában jelenik meg. Wace Geoffrey of Monmouth Historia Regnum Britanniae című művét ültette át latin prózából anglo-normann versre, ezáltal széles közönség számára elérhetővé téve az Arthur-mondakör kialakulásában alapvető fontosságú művet. Viszonylag hű maradt az eredeti szöveghez, de a mondakör neki köszönheti a kerekasztal fogalom megjelenése mellett az Excalibur név első előfordulását is. Wace a kerekasztal használatát azzal magyarázza, hogy mivel ilyen esetben nincsen asztalfő, a lovagok között nem lehet vita az elsőbbségről. A későbbi hagyományban a kerekasztal motívuma is kibővült, hosszú előtörténet után Guinevere hozományaként került Arthur udvarába. Heves viták folynak a kerekasztal nagyságáról, de 25 lovagnak helyet adó asztalnál puszta mérete miatt nagyobb nehezen képzelhető el.
A kerekasztal állítólagos példányaiból több is létezik a mai Angliában. A leghíresebb a winchesteri kerekasztal, ami azonban valószínűleg az Arthur-hagyományért rajongó és azt aktívan támogató I. Edvárd uralkodásának idejéből (1272-1307) származik. A szakértők szerint a most talált épület is egy hatalmas asztalnak lehetett az otthona. Nemrég számoltunk be róla, hogy az angol királyok asztalának nevezett királyi szimbólum is előkerült, amit Cromwell töretett darabokra.

A Buckingham Palotában is sok érdekességet találtak a rómaiak előtti kovakövektől a viktoriánus arany fülbevalókig. A szakértők szerint kiemelten különleges lehet az az 1700-ra datálható kőből faragott söröskorsó, amit egy kertben dolgozó munkás hajíthatott el. A királynő Holyroodhouse-i hivatalos skót rezidenciáján pedig egy 17-18. századi pecsétet találtak, amit dokumentumok hitelesítésére használhattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár