2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műholdakkal védik Cornwall kőkeresztjeit

2006. augusztus 28. 11:45

A cornwalli örökségvédők a múlt héten jelentették be, hogy a híres középkori gránitkereszteket ezentúl mikrochipekkel ellátva védik meg a lopásoktól.

Műholdas jelölőkkel a lopások ellen

A Cornwalli Tanács Történelmi Környezetéért Felelős Szolgálatának dirigálása alatt végzett munkálatok során Cornwall leghíresebb ám egyben legsérülékenyebb örökségét, a híres gránitkereszteket próbálják megóvni. A munka az Örökségvédelmi Lottóalap és az English Heritage adományával és felügyeletével valósul meg.

A mára a helyi identitást is kifejező, a középkorban sír- és határjelölőnek faragott kereszteket az elmúlt időszakban módszeresen és szervezetten lopkodták, majd később kerti díszeknek adták el azokat. Mivel a legtöbb könnyen mozdítható, és elhagyott helyen van, eddig remény se lehetett rá, hogy központilag ellenőrizzék őket.

Most azonban egy közeli kezdeményezés ötletét átvéve talán az utókornak is megóvhatják a híres köveket. A Dartmoor National Park hasonló keresztjeit ugyanis három évvel ezelőtt már elkezdték hasonló chipekkel ellátni. Ez a kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy azt a temetői kereszteken kívül a határ- és mérföldkövekre is kiterjesztették, és most az eljárást szeretnék Corwallban is kamatoztatni. Elsőként száz keresztet azonosítanak és jelölnek meg így.

Az eljárás során mindegyik keresztre egy apró, szabad szemmel szinte észrevehetetlen, RFID-jelölőkkel ellátott szilikon chipet helyeznek. A mikrochipek egyedi kódjai, részletes adatai és a keresztekről készített fotók ezután egy egységes adatbázisba kerülnek. Andrew Langdon, a munkák kivitelezését vezető szakember szerint a mikrochip körülbelül 25 évig üzemel, bár a közeljövőben majd többször is ellenőrzik azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár