2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarország 1956-ban - Erich Lessing képein

2006. szeptember 13. 12:30

Erich Lessing, fotóriporter a párizsi Magnum ügynökség munkatársa nem 1956 őszén járt először Budapesten. Ekkor azonban végigfényképezte a magyar forradalmat, és képeiből az 50. évfordulóra az 1956-os Intézet jelentetett meg egy albumot.

1956 őszén Budapestre figyelt a világ. A magyar forradalom, a magyar nép felkelése a szovjet típusú rendszer ellen világszerte meglepetést és reményt keltett. Reményt, hogy az emberi méltóság forradalmának esélye van egy szuperhatalom nyomasztó erejével szemben is. A felkelés elbukott, de erkölcsi példázatát megőrizte az emlékezet.

Az 1923-ban született Lessing egy fogorvos-zongoraművész házaspár fiaként nevelkedett. 1939-ben, Hitler ausztriai bevonulása után emigrált Palesztinába. Izraelben Lessing több kibucban végzett mezőgazdasági munkát, óvodákban fényképezett, majd a Brit Hadsereg fotográfusa lett. 1947-ben visszatért Ausztriába, az AP hírügynökségnek dolgozott, majd 1951-től a Magnum tagja. Főként a Life, a Paris Match, a Picture Post, az Epoca és a Quick Magazine közölte képeit. A háború utáni Európa politikai eseményeit fényképezte, különösen sokat dolgozott a szocialista országokban. Végigfényképezte az 1956-os magyar forradalmat, több csúcstalálkozót vagy például de Gaulle elnök algériai látogatását.

Lessing felvételei kerek, egész történetet alkotnak. Képein látható a forradalom előtti, csak látszatra békés Magyarország, a magyar társadalom a győzelemnek hitt pillanatban, majd a vereség után túlélésre készülő város és lakói. 1956 őszének fényei, de árnyékai is. Lessing tablója 1956 budapesti őszéről egyedülálló, teljes ívet kirajzoló, látható történet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár