2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták az etruszk Vatikánt

2006. szeptember 5. 11:45

Az etruszkok legfőbb és minden bizonnyal legnagyobb szentélyét fedezték fel olasz régészek az Umbria tartománybeli Orvieto város közelében.

Az etruszkok központi szentélye lehetett

A Corriere della Sera című olasz lap beszámolója szerint a régészek egy i.e. 6. századból származó vallási és politikai célokat szolgáló kegyhelyre bukkantak rá, ahol templomok, sírok, utcák maradványait tárták fel, és vázákat is találtak.

A történészek és a régészek már régóta tudtak az etruszkok Fanum Voltumnae-nak nevezett óriási méretű kegyhelyéről, már a 15. század óta kutattak utána, míg végül most végre megtalálták. A most nagy eredményt hozó ásatások már 2000-ben megkezdődtek Orvieto térségében, a város tulajdonában lévő egyik földterületen.

A régóta keresett szent hely maradványait a Macerata Egyetem munkatársai fedezték fel, és egyben rábukkantak a Voltumnát dicsőítő írásokra is: ő volt az etruszkok hitvilágában a Föld legfontosabb istennője, egyben az etruszk nép védőszentje is. A siker nyomán most azt remélik az archeológusok, hogy a feltárási munkák kiterjesztéséhez olasz állami pénzeket kapnak majd.

Titus Livius, a római történetírás atyjának fennmaradt beszámolójából úgy ítélhető meg, hogy a kegyhely olyan szerepet játszott, mint később az újabb időkben a Vatikán: évente itt gyűltek össze az etruszk városok elöljárói, hogy imádkozzanak az istenekhez, de egyúttal társadalmi és katonai kérdésekről is tanácskoztak.

Az ókori etruszkok a mai Közép-Olaszország északi részén, a jelenlegi Toscana, Umbria és Lazio tartomány területén laktak. Kultúrájuk emlékei ezen a vidéken az i.e. 800-tól 100-ig tartó időszakból származnak. A római hódítást (i.e. 300 - i.e. 90) követően beolvadtak a római birodalomba.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár