2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi pofon a mozikban

2006. szeptember 7. 13:15

Ma kerül a mozikba a híres-hírhedt, melbourne-i véres vízilabda-mérkőzést az 1956 őszén a szovjet uralom ellen fellázadó magyarok történetével párhuzamba állító dokumentumfilm, A szabadság vihara.

1956. december 6-án a melbourne-i olimpia vízilabda elődöntőjében a magyar és a szovjet csapat mérte össze erejét. Alig egy hónappal a magyar forradalom drasztikus leverése után a medencében immáron egyenlő feltételek mellett, politikai eseményektől feltüzelt játékosok küzdöttek.

A magyarok 4-0-ás vezetésénél Prokop, a szovjet center úgy könyökölte le Zádor Ervint, a magyar válogatott fiatal játékosát, hogy a bőr közvetlen a szeme alatt csúnyán felreped. Amikor a vérző játékos végigvonult a tribün előtt, az extázisban lévő szurkolók között is elszabadultak az indulatok, és a mérkőzést magyar győzelemmel fújták le. Az aranyérem átvétele után azonban Zádor és a fél csapat soha többet nem tért haza Magyarországra.

A 90 perces dokumentumfilm producerei Lucy Liu, Quentin Tarantino és Andrew G. Vajna voltak. Az alkotók célul tűzték ki, hogy filmjük a fiatal közönség számára is világosan feltárja az 1956 őszén a szovjet uralom alól fellázadó magyarok történetét, és azt a híres-hírhedt, véres vízilabda-mérkőzés párhuzamával tegyék feledhetetlenné.

A film a melbourne-i ellenfelek ötven évvel későbbi budapesti találkozójában csúcsosodik ki. Zádor Ervin és egykori csapatának nyolc, még élő tagja ismét szemtől szemben találják magukat az egykori ádáz vetélytársakkal.

Eredeti cím: Freedom's Fury Író-rendező: The Sibs: Colin K. Gray & Megan Raney  Producerek: Lucy Liu, Quentin Tarantino, Andrew G. Vajna, Kristine Lacey Operatőr: Megan Raney Gyártó: Wolo Entertainement Gyártó ország: USA Gyártási év: 2005 Nyelv: angol/magyar Hossz: 90 perc Forgalmazza: BEST Classics (Best Hollywood)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár