2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílik a színészek 1956-os szerepéről

2006. szeptember 7. 14:00

A színészek és az 1956-os forradalom kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik november végén a Bajor Gizi Színészmúzeumban Budapesten - mondta Czékmány Anna muzeológus hétfőnaz intézmény sajtótájékoztatóján.

Korábban

Tárlókban a személyes történetek

Sinkovits a Petőfi-szobornál,
1956. október 23.

A muzeológus közölte: a tárlat olyan hiánypótlás, amely a forradalom jelentősebb, színházhoz kapcsolódó eseményeit rendszerezi hogy a korszakot és ahhoz kapcsolódó változásokat megismerjék. A múzeum hat ismert, a forradalom után elítélt művész életén és szerepvállalásán keresztül mutatja be '56 meghatározó momentumait. Többek között Darvas Iván, Sinkovits Imre személyes történetét világítja meg, akiknek a magánéleti motivációja rányomta bélyegét a szabadságharcban vállalt szerepükre.

Szabó István, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) igazgatóhelyettese elmondta, három éven belül elektronikusan elérhető lesz az 1949 és 1990 közötti összes, Magyarországon előadott színdarab adatbázisa, amely a személyi és intézményi adatokon túl az előadásokkal kapcsolatos dokumentumokat is tartalmazza. A múzeum havi rendszerességgel úgynevezett moziszínházat indít, amelynek keretében a harmincas-negyvenes évek színházi vonatkozású filmjeit vetítik magyarázatokkal.

A Bajor Gizi Színészmúzeum 1952 februárban, a művész halálának első évfordulóján nyílt meg, egykori budai villájában. Létrejöttét pályatársa, Gobbi Hilda kezdeményezte. Az intézmény négy éve kívül-belül megszépülve, új állandó kiállítással nyitotta meg ismét a kapuit. Az ingyenesen látogatható intézmény az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár