2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elmúlt 200 év híreiben is keres a Google

2006. szeptember 7. 11:45

A Google most bemutatott szolgáltatása megdobogtatja a történelem iránt rajongók szívét: a Google News Archive Search lehetővé teszi, hogy a felhasználó az elmúlt 200 év digitalizált újságjainak birtokában naprakész legyen a múltból.

A The New York Times és a Guardian támogatásával létrejött kezdeményezés során a két lap archívumának feldolgozása mellett különböző, már meglévő digitalizált állományokat is felvettek az indexelt anyagok közé. A több száz különböző hírforrás felhasználásával igazi időutazást tehetünk, és a múltat több szempontból is tanulmányozhatjuk.

Az eredmények a Google hírkeresőjének találati oldalához hasonlóan jelennek meg, ahol az időben és tematikailag kapcsolódó események csoportosítva szerepelnek. Egymás mellett látható a gyűjtemény egyharmadát jelentő ingyenes és a kétharmad fizetős tartalom, sőt az utóbbinál az is látható, hogy az adott cikkek mindegyike 4,95 dollárba kerül. A Google szerint a fizetős tartalmak a keresés relevanciája alapján jelennek meg, és nem azokat tüntetik fel, akikkel már megállapodtak. A New York Times 1981-ig elérhető, ám dolgoznak azon, hogy a lap az 1850-es évekig visszamenően olvasható legyen. A Time esetében az 1923-as alapítás óta összes megírt cikk szerepel az adatbázisban.

Az 56-os forradalom hírei

A felhasználók ezen kívül egy idővonalon is megszemlélhetik az adott történet összefüggő elemeit. A Holdra szállás esetén például 1969-et jelöli meg az oldal fő dátumként, de megjelöli azokat az éveket és lapokat is, amik valaha foglalkoztak ezzel az eseménnyel. Azt persze meg kell hagyni, hogy az oldal a hírkeresőhöz hasonló elvek szerint működik, így senki ne lepődjön meg, ha keresésére furcsábbnál furcsább, ismeretlen lapokban talál utalást. Persze a nagyok is mind megtalálhatók, ahogy az 1956-os forradalom találati ereményein is látszik.

A legkorábbi kereshető történet az 1700-as évek közepéről származik, ami jelentős előrelépésnek tekinthető a Google News eddigi 30 napos archívumával szemben. Ez a tevékenység szorosan kapcsolódik a keresőóriás történelmi adattárainak építéséhez: augusztusban indították el azt a Google Print után Google Book Search-nek hívott könyvkeresőt, ahol a digitalizált könyveken belül is lehet keresni, sőt az ingyeneseket nyomdailag előkészített pdf-ben le is lehet tölteni. Ezt egészíti ki a Video szolgáltatásból kinőtt történelmi filmtár, és most a nyomtatott sajtó is. Ami talán még hiányzik, de valószínűleg erre sem kell sokat várni: egy történelmi dokumentum- és hangtár.

A Goggle alapítói szerint a céljuk egyértelmű: így végre mindenki átélheti és megismerheti a történelmet, és ehhez csupán egy internetre kötött számítógépre van szüksége.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár