2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az 1956-os forradalom hangjai DVD-n

2006. szeptember 12. 10:15

Az 1956-os forradalmat idézi meg hangzó dokumentumok révén az a DVD, amely egyaránt hasznos lehet a történelem iránt érdeklődőknek és a diákoknak, de még a kutatóknak is sok újat mondhat.

Korábban

Az `1956-os forradalom` című válogatás a Miniszterelnöki Hivatal Kosáry Domokos akadémikus által vezetett 56-os Emlékbizottság támogatásával jelent meg. A DVD kép- és hanganyaga a Magyar Mozgóképkincs Gyűjtemény és az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának fejlesztés alatt adattárából tartalmaz szemelvényeket. A hangzó dokumentumok a Kossuth Rádió, a Szabad Európa Rádió és más rádiók adásának részletei, a zenei betéteket pedig a korabeli rádióadások és filmdokumentumok alapján állították össze.

A szívének kedves gyermeknek nevezte az adattárat Hanák Gábor, a Történeti Interjúk Tárának vezetője, az Országos Széchényi Könyvtár címzetes igazgatója. `1968-ban végeztem el az egyetemet, s a diploma megszerzése után szinte azonnal, a 70-es évek elejétől kezdtem, kezdtük keresni azoknak az embereknek a társaságát, gyűjteni a visszaemlékezéseit, akik cselekvői voltak a forradalomnak és az 56-hoz vezető útnak` - mondta az MTI-nek Hanák Gábor, megjegyezvén, hogy szándékosan nem csak a hősökről, a harcosokról beszél, hanem az események részeseiről. A Történeti Interjúk Tárának vezetője fontosnak tartja az 1956-hoz vezető utat is, s annak szereplőit. `Látni kell, hogy a forradalom nem a semmiből született. Ismerni kell az 1953 és 1956 között történteket, hiszen a magyar értelmiség, s különösen az írók és újságírók nélkül nincs 56` - mondta.

A Magyar Rádió épülete 1956-ban

Az adattár keletkezésében óriási szerepet játszott az a tény is, hogy 1993-ban az Országos Széchényi Könyvtárhoz kerültek a Szabad Európa Rádió megszüntetett magyar részlegének anyagai. Érdekes mozzanatként említette meg Hanák Gábor, hogy a Szabad Európa, a Kossuth Rádió és más rádiók a forradalom alatt elhangzott adásainak anyaga egy vizsgálóbizottságnak köszönhetően maradt fenn. "Konrad Adenauer német kancellár utasítására hozták létre a bizottságot, mivel a Szabad Európát az a vád érte, hogy beleavatkozott a magyarországi eseményekbe, azt a hamis illúziót keltve, hogy az amerikaiak, az ENSZ a forradalmárok segítségére siet. A rádiót felmentették a vádak alól, az anyagot viszont megőrizték" - mondta.

A magyar kutatók részéről aprólékos munkát igényelt a felvételek feldolgozása, rendszerezése, "hiszen elképzelhető, hogy mekkora káosz keletkezett, amikor német technikusok amerikai technikusoknak adják át a magyar anyagot, amely aztán átkerül Prágába, ahol a Szabad Európa archívumát elhelyezték" - fejtegette Hanák Gábor. Komoly munkát igényelt egy olyan szoftver kidolgozása is, amelynek segítségével az érdeklődők könnyűszerrel eligazodhatnak az anyagban.

Az adattár összeállítói a DVD-t mindenekelőtt a történelem iránt érdeklődőknek és a diákoknak szánják, akik tanulmányaik során az 1956-os eseményekhez érkeztek. A felvételek révén "megtudható, hogy mit mondott Nagy Imre, amikor a szovjet tankok ismét Budapest utcáin csörömpöltek, vagy hogy milyen lehetett ágyúlövések közepette rádióadást készíteni" - mondta Hanák Gábor. Az adattár sok újdonságot tartalmazhat a kutatók számára is, akik jobbára levéltári anyagokkal dolgoznak, ismerik a kihallgatási jegyzőkönyveket és a Politikai Bizottság határozatait, ám meglehetősen keveset tudnak arról, hogy a rádió, az írott sajtó, a röplapok hogyan közvetítettek "leegyszerűsített" formában az eseményeket az emberek felé.

A szerzők szeptemberben felveszik a kapcsolatot a középiskolákkal, főiskolákkal és egyetemekkel, s mindazon intézményeknek megküldik a DVD-t, amelyek érdeklődnek az adattár iránt. Hanák Gábor ígérete szerint lesz folytatás is. "Magyarországon sajnos hamar elfeledik a jubileumokat is. Az ötvenéves évfordulóval ráirányult a figyelem az 1956-os forradalomra, s hogy az érdeklődést ébren tartsuk 2007-ben megjelentetjük az adattár kibővített változatát, amelybe bekerülnek az MTI Fotóarchívumának képei, a Magyar Nemzeti Filmarchivum korabeli filmfelvételei is" - mondta az MTI-nek Hanák Gábor.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár