2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrányt kavar a Hitler rajzfilm

2006. szeptember 25. 11:45

A berlini betonodú mélyén vécén üldögélő, majd kacsái közt kádban pancsikoló Führer látható egy új német rajzfilmen.

A Der Bunker című film internetre kikerült változata letöltési rekordokat döntött: csak a Youtube szolgáltatónál eddig több, mint 2,3 millióan nézték meg. A videoklipek stílusát idéző rajzfilmben Hitler karikatúrája előbb a betonbunker vécéjén üldögél, és dühösen a félresikerült a háborúról énekel. Ezután Blondie kutyájával átköltözik a fürdőkádba, ahol Hitler-fejű fürdőkacsája azt énekli neki: `Adolf te vén náci disznó, nem látod, hogy itt a megadás ideje`?



A rajzfilm sikerét elirigylő, mobil-csengőhangokat és letölthető kisfilmeket értékesítő cégnek a reklámjait sugárzó televíziók masszív ellenállásával kellett szembenéznie. A film miatti tiltakozások következtében ugyanis az RTL2, a PRO7, az MTV és a VIVA csatornák nem hajlandók műsorra tűzni az ominózus jeleneteket tartalmazó hirdetéseket. A cég szóvivője szerint a Der Bunker így is a legtöbbször letöltött kisfilmmé vált.

A németországi zsidóság képviselői szinte azonnal tiltakoztak a kisfilm miatt, mondván "egy tömeggyilkos diktátort nem lehet viccesen bemutatni". Lea Rosh, a berlini Holokauszt Emlékmű társalapítója szerint pedig "a téma egyáltalán nem ad okot a viccelésre". A filmnek támogatói is akadtak, így például Henryk M. Broder újságíró szerint ideje volt leporolni és kicsit frissebben kezelni a Führer ügyeit. Moers, a film szellemi atyja pedig következőképp válaszolt a kritikákra: "Megtehetjük? Meg kellett tennünk!"

A képregényeiről ismert szerző leghíresebb figurája a Das kleine Arschloch (A kis seggfej), aki a felnőttekkel folyton összeütközésbe kerül, illetve a tolószékbe szorult szarkasztikus öregember a Der alte Sack (A vén fösvény). De a repertoár része a Führert a jelen valóságba helyező abszurd, az Adolf, die Nazisau (pdf) (Adolf, a náci disznó) is.

Moers Magyarországon sem ismeretlen: Tandori Dezső fordításában tavaly jelent meg Az álmodó könyvek városa című munkája, amely persze korántsem csak gyerekeknek szól.

Megtehetjük? Meg kellett tennünk! - mondja az alkotó. És Ön hogy látja? Itt mondja el nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár