2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendhagyó kalauz 1956 Budapestjéről

2006. szeptember 26. 14:00

Bob Dent, Budapesten élő angol szerző egy fővárosi időutazás keretében meséli el az 1956-os forradalom történetét és rajzolja fel a szabadságharc mentális térképére az emlékezet helyeit.

Korábban

Rainer M. János előszava

Az Európa Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált képeskönyvben a szerző a Műszaki Egyetemtől Csepelig a forradalom ismert helyszíneihez kapcsolva járja végig a magyar forradalom történeteit. Útja során számos, gyakran egymásnak ellentmondó beszámolók alapján életszerűen rekonstruálja a történelem viharába került emberek indítékait. Rendhagyó nézőpontját egy 56-os városnézés keretében az események drámaiságát érzékeltetve, s ugyanakkor az 1956-tal kapcsolatos problémákat, ellentmondásokat, rejtélyeket elemezve tudja érvényesíteni.

Mély empátiával és objektivitással kíséri végig 56 sorsát, drámaiságát. Elemző részeiben magáról a Történelemről, a mítosz és a valóság közti, gyakran nagyon bizonytalan határokról is szól.

A könyv lektoraként az előszót jegyző  Rainer M. János "némi szkepszissel" kezdte olvasni Bob Dent kéziratát egyfajta ötvenhatos Bédekker, forradalmi városkalauz vagy 56 városi geográfiája mint műfaj eredményeként azonosítva a szerző által bemutatott forradalmi színteret. Mint írja, az eredmény "Históriai, de egyben mentális térkép, amelynek vonalait Budapest 1956-os, illetve mai térszerkezete és Bob Dent forradalomtörténete rajzolja fel." Rainer értékelése szerint az időutazás "kilép a megszokott linearitásból. ... A szereplők helyszínekhez, épületekhez, történeti terekhez kötődnek, valódi emlékezeti helyek jönnek létre."

"Dent a közérthető, de magas intellektuális színvonalú történeti esszé és a retrospektív tényfeltáró újságírás sajátos ötvözetet választotta."

Dent, Bob: Budapest 1956. A dráma színterei. Mi történt? Hol? Miért? (Budapest 1956. Locations of Drama. What Happened? Where? Why?), Ford.: Rácz Katalin, Tedeschi Mária, Bp., Európa Könyvkiadó, 2006. 408 o.
Ára: 4500 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár