2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezik a Brassai-hagyatékot

2006. szeptember 28. 11:00

Kalapács alá kerül a magyar származású fotográfus és képzőművész, Brassai elhunyt feleségének hagyatéka Párizsban - adta hírül hétvégi számában a Le Monde című párizsi napilap.

Különleges gyűjteményként hirdette meg a párizsi Millon et Associés nevű független aukciósház október 2-ára és 3-ára tervezett árverését, amelyen Brassai tavaly elhunyt feleségének, Gilberte-nek hagyatéka kerül kalapács alá. A 753 darabból álló gyűjteményben az 550 fotó mellett rajzok és szobrok találhatók, s még egy faliszőnyeg is.

Az örmény anyától és magyar apától származó Halász Gyula (1899-1984) az erdélyi Brassóban született, Budapesten, majd Berlinben végezte tanulmányait, s 1924-ben Párizsban telepedett le. Magyarországra soha többé nem tért vissza, de eleinte magyar és német lapok franciaországi tudósítójaként dolgozott. Harmincéves volt, amikor a párizsi éjszakákat kezdte fotózni. Ekkor ismerkedett meg a szintén magyar származású André Kertésszel, akit elkísért fotóriportjaira. Szívesen töltött időt a szürrealistákkal is, de azt vallotta, hogy fotóiban mindig csak a valóságot akarta kifejezni, mert nincs annál szürreálisabb. A hétköznapi életet olyan aspektusból akarta megmutatni, mintha először látnák azt.

Az árversére kerülő gyűjteményben számos korabeli előhívású fotó, azaz vintage is található. Az 1932-ben már Brassai néven megjelentetett Párizs éjszaka című gyűjtemény szemléletében és technikájában is páratlan pillanatfelvételeinek eredeti előhívásai ígérkeznek az árverés legkeresettebb darabjainak. Az album néhány képe ma már ikonnak számít, már csak azért is, mert a negatívok 1932-ben eltűntek és csak 1987-ben kerültek elő. Az 1931-ben fotózott Macskakövek című kép árát például 40 ezer euróra becsülik, de a korabeli kontaktképek kikiáltási ára is 1500 euró (11 millió forint) körül mozog.

Brassai 1932-től a párizsi falakon található graffitiket fotózta, amelyek először csak 1956-ban kerültek kiállításra a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MOMA). Ezen képek korabeli előhívásai 18-36 ezer euróért számíthatnak vevőre. A kiállításra készült előhívásokat 5-10 ezer euróért kínálják, míg a kontaktképek 600-3000 euróba fognak kerülni.

A piacon ma már ritkaságnak számítnak Brassai aktfotói, amelyek közül húsz ezertől 10 ezer euróig terjedő kikiáltási áron kerül árverésre.

Brassai kevésbé ismert képzőművészként, az árverésen azonban kalapács alá kerül 190 rajza, 12 szobra és az Átváltozások címet viselő grafikai sorozata is, amelyen a fotó és a rajz műfaját ötvözte. A ritkaságok között 80 ezer euróért kerül kikiáltásra a Hárpia címet viselő, faliszőnyegként használatos rajz, amely egy graffitikkel teli falat ábrázol.

A teljes gyűjtemény szeptember 28-tól megtekinthető az árverést lebonyolító párizsi Drouot aukciós házban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár