2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tárgyból alany - A nő és hivatása

2006. október 17. 11:00

Az 1999-ben megjelentetett első kötet után most végre itt a folytatás, a dualizmus első három évtizedének szentelt szemelvénygyűjtemény.

Szemelvénygyűjtemény a dualizmus három évtizedéből

Az 1999-ben megjelentetett első kötet után, amely a "nőkérdést" pertraktáló hazai közirodalom 1777 és 1865 közötti szövegeiből adott bőséges válogatást, most végre itt a folytatás, a dualizmus első három évtizedének szentelt szemelvénygyűjtemény.

A válogatás alapelvei változatlanok maradtak, s így eme kötet is - bölcsen kerülve a kurrens szempontok erőszakolását - elfogadja az adott korszak nyilvánossága által kínált tematizációt, s egyszersmind a lehető legkülönfélébb beszédmódok, regiszterek és modalitások bemutatására törekszik. A módszer rokonszenves, az eredmény pedig ismét meggyőző: a Fábri Anna, Borbíró Fanni és Szarka Eszter szerkesztette összeállítás nem csak pusztán hiánypótló történeti munka, hanem egyúttal az elfogulatlan forráskezelés és -szelektálás követésre érdemes vonzó példája is.

Az első kötetben megidézett majd' évszázados korszak Veres Pálné Beniczky Hermin 1865-ös "Felhívás a nőkhez!" címen közzétett szolid kiáltványával zárult le, amely dokumentum mondhatni a magyarországi nőmozgalom kezdetét jelentette. A frissen megjelent, második kötetben már alakulófélben láthatjuk e (korántsem homogén, ám főirányában egyöntetű) mozgalmat, megismerhetjük a sajtónyilvánosság előtt tárgyalt női törekvéseket, s a hivatalosság meg a férfitársadalom hol hátráltató, hol bátorító föllépéseit.

A korszak "nőkérdésének" két, társadalomtörténeti szempontból is különleges jelentőségű sarokpontja, azaz a női munka, illetve a magasabb fokú nőképzés ügye körül lefolytatott vitákat igen sok és sokféle szövegrészlet illusztrálja, s különálló fejezetek taglalják az egyéb meghatározó témákat: úgymint a "nő" filozófiai igényű (s néha színvonalú) tételezését, a nő családi kötelezettségeinek előíró jellegű sommázatát, a nők közéleti jelenlétét, a kiválónak tekintett asszonyok dicséretét, s a némiképp cseppfolyós meghatározású emancipáció gyakori fölemlítéseit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár