2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaállíthatják a tridenti misét

2006. október 17. 12:30

Meglepőnek tűnő feltételezéssel állt elő a múlt héten a The Times című angol napilap: egy olasz forrásra hivatkozva azt állítják, hogy a pápa lépéseket tett a második vatikáni zsinaton eltörölt tridenti mise visszaállítása érdekében.

A pápa lépésével az egyház konzervatív irányzatának kedvezne, és újra lehetővé válna az 1500 éven át követett miserend használata. XVI. Benedek a következő hetekben teszi majd közzé elképzelését - írja a The Times. Mindez persze nem meglepő: 2001-ben egy levelében Ratzinger már végzetes hibának nevezte, ha hagyják, hogy a tradicionális csoportok az egyház falain kívül maradjanak.

A tridentinek nevezett miserend a 6. században alakult ki, és eredetét Szent Gergely nevéhez kötik. A nevét az 1545-63 között tartott tridenti zsinatról kapta, és egész a második vatikáni zsinat (1962-65) határozatáig volt érvényben. A hivatalos misekönyvet V. Pius adta ki 1570-ben, míg a megreformáltat XXIII János 1962-ben. A tridenti misét teljes egészében latinul tartják, kivéve néhány görög és héber kifejezést. Hosszú csöndes részek vannak benne, és a pap a gyülekezetnek háttal tartja. A legnagyobb kihívás talán a mise tökéletes uniformizáltságában rejlik, ugyanis a szigorúan szabályozott szavak és mozdulatok nem teszik lehetővé a személyes megnyilatkozást.

A hagyományos miserendet a második vatikáni zsinaton az egyház átfogó reformja és a nagyobb tömegek felé történő nyitás keretében változtatták meg. Ennek azonban többen nem örültek, és az egyházon belül is ellenálltak. Közülük a leghíresebb Marcel Lefebvre érsek volt, aki 1988-ban a szakításig vitte elvbeli vitáit: miután négy püspököt - köztük egy anglikánt is - pápai engedély nélkül iktatott be, az egyház kiközösítette őt.

Az ún. lefebvristákat azóta már visszaengedték az egyházba, ám a tridenti mise engedélyezésével az összes hagyományosan konzervatív katolikus elveket valló csoportot is újra az egyház falain belül tudhatnák. Az új rendelet ugyanis lehetővé tenné a papok számára, hogy szabadon döntsenek arról, templomukban milyen misét celebrálnak, és ezt legfeljebb csak a püspökök határozott tiltása akadályozhatná meg.

A katolikus bloggerek már hónapok óta jósolták a bejelentés lehetőségét, azonban a kiszivárogtatás még őket is meglepte. Az elszórt megjegyzésekből az is kiderült, hogy az információ Joseph Zen, hongkongi érsek a pápával folytatott magánbeszélgetéséről szivárgott ki.

A The Times beszámolójában a leginkább érdekes megnyilatkozás Daphne McLeod, a tradicionális ortodox katolikus egyházért küzdő angol szervezet tagja nevéhez köthető, aki szerint a fiatal papok azért tanulmányozzák és gyakorolják a tridenti misét, mert az "gyönyörű és az imái a korai egyházból származnak".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár