2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Honecker elcsalta a vadászatait

2006. október 18. 12:30

A kommunista pártvezérek talán legkedveltebb szórakozása volt a vadászat, s bár a sportág a legtöbbjük számára komoly kihívást jelentett, egy kommunista főtitkár nem maradhatott szégyenben - a bűvös vadászatban még a titkosszolgálatok is aktívan közreműködtek.

Nem szabad préda

A Bild című német bulvárlap hétről-hétre folytatásokban közli Honecker egykori főszakácsának hamarosan könyvben is megjelenő önéletrajzát. Az NDK egykori mindenható urának konyhatündére ugyanis kitálalt, s az általa előadott történet lerántja a leplet a kommunista Kelet-Európa nagyágyúinak szabadidős tevékenységeiről.

"Erich, a vadászat remek volt. Köszönöm."

Az 1970-es és 80-as években a vadászatok után készült fotókon Honecker több száz elejtett állat teteme fölött örömködik. Mindez a magyar olvasónak is ismerős lehet, ugyanis Kádárt is sokszor fotózták a vadászatok alkalmával. Jürgen Krause, az egykori főszakács szerint azonban mindez csak humbug volt, ugyanis a képeken látható állatok legtöbbjét már korábban levadászták, és azokat csak a fotózás miatt vitték ki hűtőkocsikkal az erdőbe. "Amíg Honecker és vendégei az erdőt járták, addigra a korábban elejtett állatok már a fotózásra vártak. Néha még a fotókon is látható volt, hogy a mélyhűtőből vették ki az állatokat."

A vadászat eredményességét felértékelő csalásokat Kelet-Európa más erdeiben is előszeretettel használták. A kommunista propaganda szerint például Nicolae Ceausescu "rettenthetetlen medvevadász" volt. Azt azonban már kevesen tudták, hogy a vadászat előtt az elejtendő medvét a román titkosszolgálat emberei váliummal előkezelt mézzel etették meg, így a szerencsétlen áldozat mozgása teljesen lelassult.

Bűvös vadászok

A lengyel titkosszolgálat aktáiból az derült ki, hogy hat hónapon keresztül idomítottak egy bölényt, hogy Leonyid Brezsnyev minél látványosabban puskavégre kaphassa. A titkosszolgák persze biztosra mentek és mesterlövészeket is kirendeltek az erdőbe, hogy a bölény akkor is elessen, ha Brezsnyev hibázna.

Ismert, hogy Kelet-Európa erdeiben számos olyan rezervátumot kialakítottak, ahol villanypásztorral elkerített területen vaddisznókat, rókákat, szarvasokat hizlaltak kukoricával, majd az ilyen mesterségesen fenntartott vadállományhoz hívták lövöldözni az elvtársakat. A bűvös vadászat természetesen politikai célokat szolgált: a lehallgatásbiztos környezetben kerülhetett sor titkos megállapodásokra is. A Krauséhoz hasonló szakácsoknak a legszigorúbb titoktartást kellett fogadniuk, s még a felszolgált ételektől sem beszélhettek, nemhogy a vezetők dorbézolásáról. 

Sokakat az lepett meg a leginkább, hogy a katonai hierarchia csúcspozícióit betöltő kommunista vezetők mennyire nem értettek a fegyverekhez. A német újságok megszólaltatták Günther Wrost nyugalmazott erdészt is, aki jelen volt a Csehszlovákiába 1968-ban csapatokat vezénylő Jakubovszkij marsall vadászatán. Az erdész elmondása szerint a marsall fegyvere végig a dzsip csomagtartójában lapult, ám amikor a vadászat elkezdődött, Jakubovszkij bejelentette: "Elnézést. 1945 óta nem volt a kezemben fegyver, igazából már azt sem tudom, hogy működik".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár