2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tegnap óta látható a Seuso-kincs Londonban

2006. október 19. 12:30

Szerdától láthatja a szakmai alapon összeválogatott, meghívott szakértői közönség a Seuso-kincset.

A kincset a Oxford Streetről nyíló, nem kevésbé elegáns New Bond Streeten, az 1793-ban alapított Bonhams európai főhadiszállásán állították ki. A sejtelmesen megvilágított, elsötétített ablakú teremben a rendkívüli kidolgozottságú, lenyűgöző ezüstkollekció mind a 14 darabját láthatják a meghívottak. (Az MTI tudósítóját a Bonhams egyik illetékese vitte be szerdán a zárt kiállításra, és rövid személyes tárlatvezetést is tartott.) Központi helyen áll az a nagy átmérőjű tál, amelyről az egész lelet a nevét kapta. A darab közepén aprólékos vadászjelenetek, amelyeket latin felirat vesz körül, a kincs felételezett tulajdonosának és családjának ajánlva a készletet: Hec Sevso tibi durent per saecula multa posteris ut prosint vascula digna tuis. Balodalt, a tál belsejében pedig a szó, amely a magyar tulajdoni igény egyik megalapozója: Pelso, vagyis a Balaton latin neve.

Ismerje meg a kincsek kalandos történetét!

A 14 darabból álló, páratlan késő római ezüstkészlet a jelenlegi tervek szerint egy hétig lesz látható zárt körben, de a Magyarország által is követelt gyűjtemény árverése nem szerepel a ház programjában, és a Bonhams nem tudja, hogy a jelenlegi brit tulajdonos, Lord Northampton milyen módon tervezi az értékesítést.

A kiállítást londoni szakmai körökben is fenntartásokkal fogadják. Roger Bland, a British Museum szakértője azt mondta a keddi The Guardiannek: nehezen érthető, hogy a Bonhams mit is akar elérni a zártkörű bemutatóval, a brit kormány vonatkozó útmutatásai alapján ugyanis egyetlen brit múzeum sem vehetné meg, sőt nem is kölcsönözhetné ki a gyűjteményt. Bland szerint közvetett bizonyítékok utalnak erőteljesen arra, hogy a Seuso-kincs Magyarországról került ki, és ő reméli, hogy vissza is kerül oda, és a nagy nyilvánosság számára is megtekinthető lesz.

Hajdú Éva, aki a magyar kulturális tárcánál a Seuso-gyűjtemény ügyéért felelős, a brit lapnak azt mondta: közölni szeretnék a Bonhams aukciósházzal és a művészeti világgal, hogy magyar tulajdonról van szó. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium már a múlt héten levelében tájékoztatta a Bonhams elnökét, hogy Magyarország évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a Seuso-gyűjtemény visszaszerzésére. A magyar jogszabályok értelmében a kincsek a magyar állam tulajdonát képezik, "erre figyelemmel tulajdoni igényünket továbbra is fenntartjuk, és ezzel kapcsolatosan minden lehetséges jogi lépést megteszünk" - állt a tárca levelében.

Előzőleg a The Sunday Times című vezető brit lap Northampton grófjára hivatkozva azt írta, hogy a nemes eladná az általa csaknem negyed százada a műkincspiacon felvásárolt ezüstkészletet. Lord Northampton felfedte azt is, hogy a 14 darabos, rendkívüli kidolgozottságú ezüsttálakból, kancsókból, tányérokból álló gyűjteményt egy dél-londoni őrzőraktárban tartja. A The Sunday Times szerint "egyes szakértők" jelenleg 40 millió fontra (16 milliárd forint) teszik a Seuso-kincs értékét.

Azt egyébként Lord Northampton sem mondta egyértelműen, hogy a Bonhams aukciósházon keresztül tervezi eladni a Seuso-ezüstöt. Úgy fogalmazott: reményei szerint a kiállítással veszi majd kezdetét az eladási folyamat, és reméli, hogy valaki vagy valamilyen intézmény megveszi a gyűjteményt, amely azután állandó kiállításon lesz majd megtekinthető.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Kertész Róbert, London)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár