2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rozsdával üzen az 56-os emlékmű

2006. október 20. 08:00

Már csak apróbb javításokat végeznek a Felvonulási téri 1956-os emlékművön, amelyet jövő hétfőn avatnak fel Budapesten, de a különleges anyag folyamatos rozsdásodással tolmácsolja az alkotók üzenetét - közölte az alkotócsoport képviselője.

Most már a takarítás folyik, apró részletek, a kicsi hibák eltüntetése - mondta Horváth Csaba. "Az emlékmű áll, használatba lehet venni, meg lehet érteni az üzenetét" - összegezte az elvégzett munkát. A kormány 2004 augusztusában döntött az emlékmű létrehozásáról, megvalósítására a Miniszterelnöki Hivatal tavaly februárban hirdetett közbeszerzési tervpályázatot. A győztes, az i-y alkotócsoport Kft. az évforduló évére utalva eredetileg 2006, egyre sűrűsödő vasoszlopból álló, 56 fokos ékszerű, háromszög alakú tömböt tervezett. Az oszlopok rusztikusan rozsdás, illetve rozsdamentes vasból készültek.

Horváth Csaba közlése szerint azt nem lehet kijelenteni, hogy az emlékmű teljes egészében elkészült, hiszen a "különleges anyag két éven keresztül dolgozik, mire megérik, mire eléri a végleges állapotát".

A mű ontani fogja magából a rozsdalevet, "megtisztul", lényegében ez az alkotás egyik üzenete is - magyarázta. Valamiféle öntisztuló folyamatról van szó, ami analóg az 1956-os forradalom 50. évfordulójával kapcsolatos gondolkodással: a visszaemlékezők, és azok, akik meg akarják ismerni az ötven évvel ezelőtt történteket, szeretnék megtisztítani a homálytól, a rárakódott torzításoktól az egykori eseményeket.

Hozzátette, rendszeresen - kéthavonta, háromhavonta - megtisztítják majd a művet; eltávolítják, lefejtik azokat az elfedő rozsdarétegeket, amelyek zavarják a látványt. Ily módon folyamatosan "aktív kapcsolatban" maradnak az emlékművel. Horváth Csaba elmondta, hogy az eredetileg tervezettnél több oszlop áll a helyszínen. "Szimbolikus tömegről" van szó, megszámlálhatatlanul sok oszlop van, de jó ez a bizonytalanság, hiszen pontosan nem lehet tudni, 1956-ban hányan voltak az utcán, és hányan voltak olyanok, akik átélték a történteket, de nem alakították az eseményeket.

Az emlékművet október 23-án avatják fel, az ünnepség a szervezők tájékoztatása szerint 19:30-kor kezdődik: ötvenhatszor kondítják meg a harangot, az emlékműnél katonazenekar játszik, majd felolvassák a 228 kivégzett nevét, közben a kivetítőn az áldozatok arca lesz látható. A díszegységek 19:45 órakor bevonulnak az emlékműhöz, ahol ünnepi beszédet mond Kosáry Domokos, az 56-os Emlékbizottság elnöke, az 56-os szervezetek képviseletében pedig Bocskai T. József. Az emlékművet a "szabadság percében", 19 óra 56 perckor leplezik le.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár