2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatják az elveszettnek hitt Csendes Dont

2006. október 31. 09:30

November 7-én, azaz a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulóján mutatja be az orosz televízió Szergej Bondarcsuk elveszettnek hitt Csendes Donját.

Mihail Solohov nagyregényének filmre vitelét 1989-ben Enzo Rispoli olasz producer kezdeményezte, aki 60 millió dolláros támogatást szerzett egy olasz banktól Bondarcsuk számára. Az orosz rendezőnek nem ez volt az első találkozása Solohovval: egyik leghíresebb rendezői munkája az Emberi sors feldolgozása volt. Nyugati hírnevét pedig Tolsztoj Háború és békéjének nyolcórás filmeposzával alapozta meg, amelyben ő maga alakította Pierre Bezuhovot. A filmet 1967-ben a legjobb külföldi film Oscar-díjával tüntették ki. A Csendes Dont 1957-ben Pjotr Geraszimov már megfilmesítette. Az új változatban a nyugati igényeknek megfelelően a főszerepeket olyan sztárokra bízták, mint Rupert Everett és F. Murray Abraham.

Bondarcsuk a Háború és békében

A filmsorozat forgatása 11 hónapig tartott, és alig három nappal az 1991. augusztus 19-i, Mihail Gorbacsov szovjet elnök elleni puccskísérlet előtt ért véget. A Szovjetunió összeomlása utáni káoszban a filmtervet felfüggesztették, majd 1994 januárjában a pénzzavarba került producer eltűnt a nyersfilmekkel együtt. Alig kilenc hónappal később Szergej Bondarcsuk meghalt Moszkvában anélkül, hogy be tudta volna fejezni művét. Családja és az orosz első tv-csatorna azonban azóta is kereste a kópiát, míg végül tavaly megtalálták.

Az olasz féllel való hosszas tárgyalások után a csatorna megszerezte az oroszországi vetítési jogot, így kerülhet sor az egykori jeles ünnepen a bemutatóra. Ugyanakkor Rispoli megőrizte a mozifilmes változat jogát, és bejelentése szerint a filmet hamarosan Nyugaton is vetíteni kezdik.

A film narrátora Nyikita Mihalkov, aki szerint a Csendes Don kópiájának visszaszerzése egyenértékű a cári család hamvainak hazatérésével. Bondarcsuk fia, Fjodor - aki a közelmúltban készítette el az afganisztáni háborúról szóló, A kilencedik század című filmet - végezte el a sorozat hét részének vágását. Számára nem csupán művészi feladat volt ez, hanem egyben segített neki újra "megtalálni" az apját, akivel a forgatás idején összeveszett.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár