2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tarzantól Kaspar Hauserig: a vadember nyomában

2006. október 31. 14:00

Kaspar Hauser, az emberektől elzártan nevelkedett fiú történetével korától kezdve egészen napjainkig rengeteget és rengetegen foglalkoztak - áll az Európa Kiadó gondozásában megjelent kötet előszavában.

Vajon eleve gyengeelméjűnek születtek ezek a szerencsétlenek, vagy a társadalomtól, az emberek közösségétől való elszakadás fejlesztette vissza eredetileg velük született képességeiket? Elsajátítható-e felnőttkorban az emberi viselkedés, a beszéd, a társadalmi együttélés szabályrendszere? Egyáltalán, mi teszi az embert emberré? A születés vagy a neveltetés - teszi fel a megválaszolásra váró kérdéseket a szerző a könyv elején.

P. J. Blumenthal író-újságíró a témában egyedülállóan gazdag anyagot gyűjtött össze: száz, kisebb-nagyobb részletességgel feldolgozott esettanulmány segítségével mutatja be a Kasparhoz hasonló gyermekek különös fogadtatását a társadalomban és az esetük kapcsán felvetődő legfontosabb problémákat. A könyv Indiától Olaszországon és Perun át egészen Magyarországig feltérképezi az összes vadgyermek történetét, időben pedig majd kétezer évet fog át: az első, 539-ben feljegyzett esettől egészen 2002-ig, a Bello nevű nigériai csimpánzfiúig kalauzol el bennünket.

Egy rövid filozófiai eszmefuttatás után, amelyben a szerző az ember és állat közti határokat illetve a vademberség mibenlétét kutatja, megtudhatjuk azt is, hogy a 18. századig a hasonló vademberek a korabeli pletyka állandó szereplői voltak, és az ekkor megjelenő sajtó is előszeretettel foglalkozott a hasonló esetekkel.

A témát alaposan ismerő szerző maga sem tagadja: egyértelmű válaszokat a megannyi konkrét eset sem sugall, s az olvasóra bízza a mindig érdekes, helyenként azonban drámai vagy éppen tragikus mélységekig hatoló esettörténetek továbbgondolásának feladatát.

Blumenthal, P. J.: Kaspar Hauser testvérei. A vadember nyomában (Kaspar Hausers Geschwister. Auf der Suche nach dem wilden Menschen). Ford.: Szántó Judit, Európa Kiadó, Budapest, 2006. 472 o.
Ára: 2900 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár