2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Angol tanulmánykötettel emlékeznek az 1956-os forradalomra

2006. október 31. 16:00

Sólyom László és Henry Kissinger előszavával látott napvilágot egy 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló angol nyelvű tanulmánykötet.

A vereség hosszú távon győzelemmé vált

A könyv a Magyar Tudományos Akadémia és az Atlantic Research and Publications Inc. közös kiadványa. Az 1956: The Hungarian Revolution and the War for Independence című kötetet Király Béla, Lee Congdon és Nagy Károly szerkesztette - előbbi kettő jelen volt a könyv bemutatóján. Ugyancsak jelen volt Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, aki a könyv utószavát írta.

Király Béla 1956. novemberében

"A legtöbb vitát a történészek között az a kérdés váltja ki, hogy a felkelés végső soron vereséggel, avagy győzelemmel végződött. Megvizsgálva közelebbről a vitázók érveit, egy lehetséges konszenzus rajzolódik ki. A szovjet hadsereg és a kommunista diktatúra leverte a forradalmat. Ez nyilvánvaló vereség, legalábbis rövid távon. Hosszú távon azonban a vereség mégis győzelemnek látszik"
- mondta bevezetőjében a kötetet bemutató Romsics Ignác akadémikus. E paradoxont alátámasztó érvek között a történész a Kádár-rendszer gazdasági politikáját és az úgynevezett gulyáskommunizmust, a kulturális élet ellenőrzött liberalizációját és az utazások viszonylagos szabadságát sorolta fel.

Romsics Ignác a maga részéről még egy speciális érvet hozott fel, mégpedig Király Béla "második életét", aki 1935-ben hadnagyi rangban került ki a Ludovikáról. "Az ezt követő húsz év nem a béke időszaka volt a világ történelmében, s különösen igaz ez Magyarország vonatkozásában. A második világháborút kegyetlen diktatúra követte, amely Sztálin legjobb tanítványához, a mi 'szeretett' Rákosi elvtársunk nevéhez kötődik. A magyarok százezreit kínozták meg, több ezret bebörtönöztek. Közöttük volt Király vezérőrnagy, akit 1951-ben letartóztattak és egy kirakatperben halálra ítéltek. Szerencsére az ítéletet nem hajtották végre, azaz másodszor, ám nem utoljára született meg" - mondta az akadémikus.

A történész beszélt Király Bélának a forradalom alatt betöltött szerepéről, aki a Nemzeti Gárda főparancsnoka és Budapest katonai parancsnoka volt. Ismertette, miként folytatódott Király Béla élete az emigrációban az Egyesült Államokban, ahol történészi tanulmányokat folytatott a Columbia Egyetemen, majd 1966-ban, 54 éves korában megszerezte a PhD-t. Király Béla 1977-ben indította útjára kelet-európai sorozatát, amelynek 128-ik darabja az 1956-os forradalommal és szabadságharccal foglalkozó tanulmánykötet. Romsics Ignác méltatásában beszélt arról, hogy a kötet részben a sorozatban 1984-ben megjelent és az 1956-os eseményekkel foglalkozó kiadvány anyagai kerültek, ám a mostani sokkal árnyaltabb képet fest a magyar forradalomról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár