2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

56-os gyereknaplót kap minden középiskola

2006. november 6. 15:00

Minden magyarországi középiskolába eljuttatja a Magyar Forradalom 1956 Napló címmel megjelent gyermekírást az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

A minisztérium a naplót két másik, az 1956-os forradalommal kapcsolatos kiadvánnyal együtt juttatja el az 1206 középiskolának - mondta az eseményen Arató Gergely. Hangsúlyozta: a kiadvány olyan ablakot nyit meg, amely közelebb hozza a történelem fontos eseményét.

A naplót Kovács János akkor 14 éves kisdiák vezette, rajzokkal és újságkivágásokkal színesítve. Az Ecseri piacon talált kötetet eredeti, kézzel írt formájában az idén júniusban jelentette meg a Kieselbach Galéria. Szintén júniusban, de a galéria kiadványától függetlenül jelent meg az 1956-os Intézet Közalapítvány gondozásában a napló "ikertestvére", amit Csics Gyula 12 éves diák írt, aki egy házban lakott a másik naplót jegyző Kovács Jánossal.

Kieselbach Tamás műgyűjtő, galériatulajdonos Kovács János naplója kapcsán azt mondta: úgy érzi, az írás érthetővé teheti, hogyan szólt bele az emberek sorsába a történelem. A naplót jegyző, jelenleg szeretetotthonban élő Kovács János a szervezők meghívására nem lehetett jelen az átadáson, Kieselbach Tamás azonban elvitt a szerzőnek egy, könyv alakúra formált tortát.

A középiskolák Kovács János naplója mellett az 1956-os Intézet által Forró ősz a hidegháborúban címmel készített DVD-t is megkapják. A csomag tartalmazza az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből összeállított, dokumentumokat tartalmazó CD-ROM-ot is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár