2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újraírják az angliai rabszolgaság történetét

2006. november 7. 11:45

Az English Heritage nevű angol kulturális örökségvédő szervezet legújabb kampánya során újraírják azon ingatlanok és ingóságok történetét, amelyek létrehozásában rabszolgák is részt vettek.

Jövőre ünneplik az angliai rabszolgaság eltörlésének 200. évfordulóját. Ennek alkalmából már most is kutatócsoportok vizsgálják a rabszolgák egyéni történeteit, de felülvizsgálják majd az abolicionisták angliai szerepét is. A projekt során az English Heritage is nagyszabású vállalkozásba kezdett, hiszen minden olyan épület történetét felülvizsgálnák, amelyet korábban az angliai kulturális örökség részévé nyilvánítottak.

A kutatások során előkerülő adatok egytől egyig bekerülnek majd az English Heritage útikönyveibe, illetve a helyi információs táblákon is helyet kapnak majd. A szervezők reményei szerint ezzel a kezdeményezéssel végre megszülethet a gyarmatokról hozott rabszolgák közreműködésével épített nagybirtokok és épületek eddig elmondatlan története.

History Matters - multikulturális történelemóra Nagy-Britanniából

A kulturális miniszter támogatásáról biztosította az egyedülálló kezdeményezést, mert szerinte "el kell magyaráznunk a fiataloknak, hogy a tolerancia, a szabadság és az emberi jogok miért annyira fontosak, és hogy jutottunk el a ma már természetesnek vett állapotokhoz".

A szervezet egyik képviselője, Maria Adebowale elmondása szerint az English Heritage kiadványait főleg a fehér középosztály számára írták, de most itt az idő, hogy a multikulturális olvasóközönséggel is megismertessék a múltat, és végre elismerjék, hogy a különböző nációk mit tettek hozzá az angol örökséghez. Elmondása szerint végre fel kell ismerni, hogy a rabszolgaság milyen mértékű szenvedést okozott, és hogy ebből az embertelen "feketekereskedelemből" gazdagodott meg egész Anglia.

A mostani kampány szerinte "nem csak a történelem újraírásáról, és egy szégyen elnevezéséről szól, hanem arról, hogy nagyon sok történetet még nem mondtak el. Ezeket eddig egyszerűen kiírták a történelmünkből."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár