2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Stonehenge bekerülhet a világ hét új csodája közé

2006. november 13. 12:30

Nyolc hónap múlva hirdetik ki a modern világ hét új csodáját, a híres kőkori kőkör egyetlen brit jelöltként került be a 21 finalista közé. A szakértők szerint a druidák kedvenc lakhelyét ennek ellenére komoly veszély fenyegeti.

A világ hét csodája szavazásban részt vevő 21 műemlék:
1 Akropolisz, Athén, Görögország
2 Alhambra, Granada, Spanyolország
3 Angkor Wat templom, Kambodzsa
4 Chichen Itza , Yucatán, Mexikó
5 Krisztus-szobor, Rio de Janeiro, Brazilia
6 Colosseum, Róma
7 A Húsvét-sziget szobrai, Chile
8 Eiffel-torony, Párizs
9 A kínai Nagy Fal
10 Hagia Sophia székesegyház, Isztambul, Törökország
11 Kyomizu templom, Kyoto, Japán
12 Kreml, Moszkva
13 Machu Picchu, Peru
14 Neuschwanstein kastély, Fussen, Németország
15 Petra városa, Jordánia
16 Gízai piramisok, Egyiptom
17 Szabadság-szobor, New York
18 Stonehenge, Amesbury, Egyesült Királyság
19 Sydney-i Operaház, Ausztrália
20 Tadzs Mahal, Agra, India
21 Timbuktu, Mali

Szavazzon Ön is!
A világméretű szavazásra kiválasztott 21 "csoda" közé egyetlen brit építményként Stonhenge is bekerült. A Salisbury-fennsíkon, a wiltshire-i vidéken található 5000 éves kövek olyan építményekkel fognak versengeni, mint az athéni Akropolisz, a New Yorkban látható Szabadság-szobor, vagy az ókori világ csodáiból egyedül fennmaradt gízai piramisok.

A szavazást a New7Wonders nevű svájci non-profit alapítvány kezdeményezte, amely a műemlékek megóvásával, helyreállításával és támogatásával foglalkozik. Az új lista összeállításában az egyetlen feltétel az volt, hogy az építményt 2000 előtt kellett építeni vagy felfedezni. Mostanra körülbelül 20 millió szavazatot adtak le. Az egyes országok persze saját jelöltjüket favorizálják: a legtöbb szavazat Indiából a Tadzs Mahalra, Kínából a Nagy Falra és Peruból a Machu Picchura érkezett. Az évek óta tartó szavazáson idén júliusban a közönség által ajánlott közel 200 építményből álló eredeti listát 21-re szűkítették. A szavazás eredményét 2007. július 7-én Lisszabonban hirdetik ki.

National Geographic által jegyzett Traveler című magazin által elvégzett felmérés eredményei azonban hamar lelombozták a lelkes briteket. A magazin szerkesztői 400 kulturális örökségvédelmi szakembert kértek fel a világörökségi helyszínek pontozására. Stonehenge az elvárásokkal ellentétben a mezőny középső harmadának végén kullogott, mert a szakértők szerint az emberek egyre kevésbé szeretik a kőkört, hiszen az "zsúfolt", "nagy a tömeg" és "kiábrándító".

Az English Heritage elnevezésű brit örökségvédő szervezet a magazin felmérésére válaszul azt nyilatkozta, hogy minél előbb szeretnék rendezni a Stonehenge-hez közeli látogatóközpont kérdését, és a közeli A303-as út bővítését is szeretnék megoldani. Ez azonban nehézségekbe ütközhet: ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a Stonehenge-i örökségfejlesztés komoly buktatók előtt áll.

nemrég elvégzett centenáriumi légifotózás után egyértelművé vált: a Stonehenge lényegesen rosszabb állapotban volt egy évszázaddal ezelőtt. A látogatók szemével nézve azonban roppant nevetséges, hogy a kőkori építményt szinte körbeéri a forgalomtól túlterhelt autópálya. A tervek szerint persze még az is elképzelhető, hogy hamarosan a "Stonehenge élménypark" új látogatóközpontja fogadja a turistákat, amelyből minden harmadik Amerikából jött. Az, hogy az ősi kőkörnek nyitvatartási ideje is legyen, nyilvánvalóan eléggé sokakat zavar a szigetországi látogatók közül.

Az English Heritage mindenesetre derűlátó, a szervezet szerint "lehet, hogy a Stonehenge valamelyest vesztett a varázsából, mégis ez az a hely, amely felkerült a brit örökségből az új világcsodák sorába".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár