2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten az amerikai bevándorlók utaslistái

2006. november 14. 11:00

Egykor kivándorlókat szállító sok ezer hajó utaslistája került fel egy angol családfakutató honlapra a múlt héten. A listákat november végéig ingyen lehet böngészni.

Az 1820 és 1960 között induló angol és ír hajók utaslistái révén a honlapon bárki ellenőrizheti, nincs-e rokonságban valamely amerikai hírességgel, például Tom Cruise-zal, vagy Halle Berryvel. Az ő őseik is azok között voltak ugyanis, akik minden kockázatot vállalva átkeltek az óceánon, hogy szerencsét próbáljanak az Újvilágban. Az újonnan letelepedettek jócskán hozzájárultak ahhoz, hogy az 1820-as 9,6 milliós amerikai népesség 1900-ra 76 millióra duzzadt.

Genealógia a weben

Simon Harper, a honlap létrehozója szerint a weboldal azokat a bátor és színes egyéniségeket ünnepli, akik alapvető szerepet játszottak Amerika modern arcának kialakításában. A weboldal adatai szerint az Oscar-díjas Halle Berry anyai nagyanyja alig volt egyéves, amikor 1912-ben a Merion nevű hajón Liverpoolból átkelt Amerikába. Tom Cruise dédapja, Dylan Henry Mapother 1850-ben vándorolt el az észak-walesi Flintből a Kentucky államban lévő Louisville-be.

Donald Trump, a híres üzletember és médiaguru skót ősökkel büszkélkedhet, mivel édesanyja gael anyanyelvű, és 1935-ben hajózott át a Transylvanián. A honlapon a tengeren egymásba szerető és nyomban frigyre lépő párok történeteire is fény derül. Példának okáért a 28 éves Longford Manderson és a 23 éves Sarah Chalker a Prince Albert nevű hajón habarodott egymásba, és mondta ki a boldogító igent 1858-ban.

Az érdeklődők valamennyi kivándorló nevét, korát, munkáját és úticélját megismerhetik, továbbá a velük utazó családtagjaik nevét, sőt azt is megtudhatják, hogy ki fizette az utat. Az utaslisták november 30-ig ingyenesen tekinthetők meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár