2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2000 éves halszósz a tenger mélyéről

2006. november 17. 11:45

Ételkülönlegességeket szállító ókori teherhajó maradványait tárták fel a régészek a spanyol partok mellett.

Spanyolország délkeleti partjainál, Alicante közelében 2000-ben halászok akadtak rá a több száz amforát rejtő, tengerfenékbe ágyazódott hatalmas hajótestre. A bejelentés után kalózok fosztogatták a leleteket, majd a valenciai kormányzat egy fémhálóval próbálta védeni a víz alatti értékeket. A finanszírozási feltételek megteremtésével idén júliusban végre megkezdték a feltárást, és a régészek eredményeikről a múlt héten tartottak beszámolót egy tengeri régészettel foglalkozó konferencián.

A partoktól másfél kilométerre, a felszín alatt nagyjából 35 méter mélyen található, 30 méter hosszú hajó 400 tonna rakományt tudott szállítani. Az ókori teherszállító több szempontból is régészeti kuriózum, hiszen egyrészt 1985 óta nem tártak fel hasonló hajót, és ez az eddig talált legnagyobb ókori teherszállító hajó a Mediterráneum térségében. A roncs ezen kívül nagyon jó állapotban maradt meg, a hajótest faanyagának jó része a homokba és iszapba ágyazódva konzerválódott.

A hajó Cádizból Róma felé tartva kerülhetett viharba és süllyedt el, a személyzet pedig sem a rakománnyal sem pedig személyes értéktárgyaival nem törődve menekült. A vihar hatalmas lehetett, hiszen a hajó különben hamar partot érhetett volna.

A rakomány kulináris izgalmakat ígért, hiszen 1500, jó állapotban megmaradt amforát találtak a roncsban. A kétfülű, és másfél méter hosszú tárolóedényekben az ókori tengerészek halszószt szállítottak, ez viszont nem maradt meg, mivel az amforák pecsétei nem szigeteltek légmentesen. A szósz nyomai néhol még részben fellelhetők, így az ókori konyhaművészet kutatói fontos felfedezéseket tehetnek majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár