2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újraírják Erdély történetét

2006. november 20. 15:00

Románia és Magyarország újraírja Erdély történetét - olvasható az Adevarul csütörtöki számának címlapján. A lap szerint a jövőben a két ország történészei együtt készülnek kötetet összeállítani a közös történelemről.

A bukaresti napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva véli tudni: Mihai Razvan Ungureanu román külügyminiszter már elküldte a román tudományos akadémiának a felkérést, miszerint jelölje ki decemberig a kötet szerkesztésével megbízandó vegyesbizottság román tagjait. E vegyesbizottság felállításának határideje a lap szerint 2007 júliusa, a projektet pedig 2010-re kell megvalósítani.

A történelemkönyvet a francia-német történelem-tankönyvek mintájára kellene elkészíteni - olvasható a lapban, amely emlékeztet rá, hogy most ősszel vezették be Németország és Franciaország iskoláiban ezeket a tankönyveket. A tanulóknak ezzel megismerhetik országaik közös történelmének legkényesebb eseményeit is mind német, mind francia szemszögből. A lap ezzel kapcsolatosan megszólaltatta Roland Lohkampot, Németország bukaresti nagykövetét, aki szerint egy ilyen történelemkönyv segít a múlt történéseiről való alapos gondolkodásban, és elejét veheti annak, hogy a fiatalság körében történelmi előítéletek alakuljanak ki.

Közös történelmet szeretnének a belépők: Mihail Hardau és Daniel Valtchev kulturális miniszterek

Mihail Hardau román oktatási miniszter is kedvezően értékeli ezt a tervet. A lapnak ugyanakkor megállapította, hogy szerinte még sok évig kell várni egy ilyen közös történelemkönyv megjelenésére. Szerinte ugyanis meglehetősen nehéz összhangba hozni a magyar és a román történelemszemléletet. "2007. január elsején lemondunk majd a földrajzi határokról, de elválasztanak még bennünket a gondolkodásbeli határok" - mondta Hardau.

Az országhatárokon átívelő történelemkönyvek és tankönyvek problémája a francia-német megbékélésen túl a világ számos más pontján okoz problémákat. A kelet-ázsiai térségben bár már megszületett egy közös tankönyv, ám a japán nacionalisták saját értelmezésükkel próbálják meghatározni a térség közgondolkodását - bár egyelőre úgy tűnik kevés sikerrel.

Persze van, ahol bizonyos területek mértéktelen oktatása okoz gondokat: a brit nemzeti tanterv kidolgozásáért felelős nem kormányzati köztestület állásfoglalása szerint Angliában a történelemoktatás beszűkült, s megszállta Hitler. Beszámoltunk arról is, hogy az ukrán gyerekek immár arról értesülhetnek, hogy az az Oroszország, amely korábban a fő szövetségesnek számított, valójában Ukrajna leigázója volt. Az Egyesült Államokban heves viták kísérik a központi törvényhozásnak azt a javaslatát, amely kötelezővé tenné az iskolákban a különböző rasszok és etnikai csoportok eddig elhallgatott történelmének tanítását.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár