2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

CIA ügynökök ölték meg Bobby Kennedyt

2006. november 23. 12:30

A BBC2 Newsnight című műsorában eddig soha nem látott videó- és fényképfelvételek elemzésével, és három eleddig ismeretlen CIA ügynök felfedezésével új fényben mutatták be az ifjabb Kennedy meggyilkolását.

Akcióban a mandzsúriai merénylő

Nézzen bele a BBC dokumentumfilmjébe!
A Shane O' Sullivan hónapokig tartó nyomozása alapján készült dokumentumfilm hétfő este került adásba. A filmből az derült ki, hogy eleddig ismeretlen ügynökök és azok azonosíthatatlan segítői voltak jelen az Ambassador Hotelben a lövés pillanata előtt, majd nem sokkal később mind eltűntek. De lássuk, mi is volt eddig a hivatalos verzió!

1968-ban úgy tűnt, hogy Robert Kennedy követi bátyját az elnöki székben. Június 5-én megnyerte a kaliforniai elnöki előválasztást, és így Richard Nixonnal szemben indulhatott volna a választásokon. Ünnepi beszédét nem sokkal éjfél után fejezte be a Los Angeles-i Ambassador Hotelben, és épp a konyhai személyzet gratulációit fogadta, amikor egy 24 éves palesztin férfi lépett mellé, rávigyorgott és többször is rálőtt Kennedyre. Ezután a férfit, Sirhan Sirhant letartóztatták; a bizonyítékok arra utaltak, hogy a merényletet magányos elkövetőként hajtotta végre.



A most elkészült dokumentumfilm azonban felsorakoztatta az eset furcsaságait is. Az egyik ilyen Kennedy boncolási eredménye, amely azt sugallja, hogy talán mégsem Sirhan adta le az ominózus lövéseket, amelyek kioltották Kennedy életét. A szemtanúk szerint ugyanis a fiatalember fegyvere pár lépésnyire volt Kennedytől, ám a végzetes lövést közvetlenül az elnökjelölt feje mögött adták le. A helyszínen talált golyónyomok is arra utalnak, hogy lehetett még egy merénylő.

Nagyon furcsák a Sirhan házkutatásakor talált jegyzetfüzetek is, amelyek a hollywoodi filmek sorozatgyilkosaihoz hasonlóan csupán egy mondatot tartalmaznak, ám azt végtelenítve. Az ő esetében ez a mondat a következő volt: "RFK-nak meg kell halnia, RFK-t meg kell ölni, Robert F Kennedyt 68. június 5-e előtt meg kell ölni". Ha ehhez hozzátesszük azt a tényt, hogy Sirhan a merényletből semmire sem emlékezett, akkor őt a filmben megszólaltatott szakértők szerint is minden bizonnyal hipnotizálhatták. A fiatalembert szerintük a mandzsúriai jelölthöz hasonlóan beprogramozták arra, hogy megölje a jövendő elnököt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár