2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Növényvédő szertől szólnak jól a Stradivari-hegedűk

2006. december 12. 10:15

A legújabb elmélet szerint egyszerű növényvédelmi kezelésnek köszönhető a Stradivari hegedűk világsikere.

Évszázadokon keresztül próbálták leutánozni az olasz hegedűk, a Stradivari vagy a Guarneri hangját, és már több kutató, zenész és hangszerkészítő próbálta megmagyarázni, mitől olyan szép a régi hangszerek hangja. A magyarázatok között van a fa sűrűsége (a történelem bizonyos időszakaiban az éghajlati körülmények miatt a fák lassabban nőttek), a hőkezelési technika minősége vagy éppen a máig ismeretlen fényezési módszer.

Nagyvary és a Stradivari

A texasi  A&M Egyetem Joseph Nagyvary által vezetett kutatócsoportja most nukleáris mágneses rezonancia és infravörös színképelemzés felhasználásával vizsgálta a régi és mai hangszerek faanyagának kémiai összetételét. A modern hegedűkből vett faforgácsokat összehasonlították öt, 1770-as évekből származó hegedűből vett famintákkal. A vizsgált hangszerek között volt egy Stradivari hegedű és cselló, egy Guarneri hegedű, egy párizsi Gand & Bernardel hegedű és egy londoni Henry Jay hegedű.

Az eredmények azt mutatták, hogy a Stradivari és Guarneri hangszerekben lévő hemicellulóz-molekulák (a fa sejtfalában lévő szénhidrát-polimer, amit cellulózzal és ligninnel együtt találtak) szétroncsolódtak, ami az oxidációhoz és a hidrolízishez hasonló kémiai reakciók következménye. Ez bizonyos esetekben a fa természetes öregedésének a következménye, Nagyvary szerint azonban a fát valamilyen vegyi anyaggal kezelték: sót vagy rezet használtak, hogy megvédjék a fát a kártevők ellen.

"Igen bonyolult fakezelési technikára bukkantunk. A szú és a gomba mindig gondot okozott a fával dolgozó mesteremberek számára. A fát valószínűleg sós vízben áztatták, amelybe különböző ásványi anyagokat tettek, és így pusztították el a kártevőket"- állítja Nagyvary. Az, hogy pontosan milyen anyagokat használtak, még nem ismert. A végeredmény? Egy olyan fa, amely keményebb, könnyebb és csodálatos hangot ad ki.

"Az ilyen dolgok körül sok a zavar és a varázslat" -állítja Julian Vincent, a biomimetika (a természetben létező molekuláris szerkezetek törvényszerűségeit kutató tudomány) szakértője. Szerinte Nagyvary kutatásai alaposak, de addig nem lehet megmondani, hogy a következtetései helyesek-e, amíg össze nem hasonlítják egy kezelt és egy kezeletlen fából készült hangszer hangját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár