2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kannibálok lehettek a Neander-völgyiek

2006. december 7. 11:00

Különösen mostoha körülmények között a Neander-völgyi ősemberek valószínűleg emberevők lettek - legalábbis erre utalnak az újabban előkerült csontleletek.

Spanyol kutatók kannibalizmusra utaló vágások és törések nyomait fedezték fel az Észak-Spanyolországban talált 43 ezer éves neandervölgyi csontmaradványokon. Ráadásul néhány Neander-völgyi fogainak vizsgálata kimutatta, hogy növekedésük éveiben több időszakban is hiányos volt a táplálkozásuk. A kutatók megállapításaikat az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának folyóiratában (PNAS) közölték.

A megnyúzott maradványok

Az Antonio Rosas, a madridi Országos Természettudományi Múzeum (CSIC) munkatársa által vezetett kutatócsoport tagjai gyermekek koponyacsontjain olyan vágásokat találtak, amelyek megnyúzásra utalnak. Szétdarabolásra utaló nyomokat mindenekelőtt hosszú csontokon, így az alkar-, comb- és lábszárcsontokon mutattak ki.

Ahhoz azonban, hogy a kannibalizmust bizonyítottnak tekinthessék, a kutatók szerint a Neander-völgyiek csontjain talált nyomokat előbb össze kellene hasonlítani az állati csontokon lévő hasonló jelekkel. Ez azonban az ismertetett kutatás során nem volt lehetséges, mert eddig nem találtak ilyen állati maradványokat. Ezért nem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy a Neander-völgyiek emberevők lettek volna - hangsúlyozta Rosas.

Ennek ellenére a leletek világosan arra utalnak, hogy legalábbis csontvelőt és agyvelőt fogyasztottak, ami a Neander-völgyi emberek nyilván szűkös táplálkozási viszonyaira való tekintettel nagyon is indokoltnak tűnik - vélekedtek a kutatók. Rosas és társai emellett újabb bizonyítékokat találtak arra az elméletre, amely szerint Európában különböző, egymástól földrajzilag elkülönülő Neander-völgyi csoportok éltek. Ezek szerint a dél-európai populáció többek között szélesebb és laposabb formájú arcával különbözött a többitől.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár