2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

65 éves a Pearl Harbor elleni váratlan támadás

2006. december 7. 13:15

Japán hatvanöt évvel ezelőtt, 1941. december 7-én nyitotta meg a második világháború csendes-óceáni frontját.

Sértetlen maradt a haditengerészeti infrastruktúra

A hadászati fontosságú főbázison néhány óra alatt megsemmisült az amerikai repülőgép-anyahajók, cirkálók, csatahajók egész sora, közel háromszáz harci repülőgép. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia másnap, 1941. december 8-án hadat üzent Japánnak. (Anglia 1939. szeptember 3-án került hadiállapotba Németországgal, mely utóbbi csak 1941. december 11-én, négy nappal Pearl Harbor után üzent hadat az Egyesült Államoknak.)

Pearl Harbor (magyarul "Gyöngy Kikötő") a Csendes-óceán közepén fekvő Hawaii-szigetekhez tartozó Oahu-n található, az Egyesült Államok nyugati partjától mintegy négyezer, Japántól mintegy hatezer kilométerre. Ugyanezen a szigeten van Honolulu, a szigetcsoport székhelye. Az Egyesült Államok 1898-ban annektálta a térséget, és katonai-haditengerészeti támaszpontok egész sorát telepítette ide.

Nagumo japán altengernagy hajóraja 1941. december 7-én északnyugat felől közelítette meg a Hawaii-szigeteket. Hat japán repülőgép-hordozó (Akagi, Kaga, Sokaku, Zuikaku, Hirju és Sorju) mintegy négyszáz repülőgéppel vett részt a műveletben. A hajórajhoz tartozott még két csatahajó, három cirkáló és kilenc romboló. A fedélzeti gépek hajnali szürkületben Pearl Harbortól 270-280 km-re, két hullámban indultak támadásra. Majdnem az egész amerikai csendes-óceáni flotta a támaszpont térségében volt, egyebek között nyolc csatahajó, két nehézcirkáló, öt könnyű cirkáló, több romboló és segédhajó - távol volt viszont a flotta három anyahajója.

A japánoknak sikerült teljes meglepetést okozniuk a szigetlakóknak. A torpedóvető repülőgépek és a zuhanóbombázók az amerikai csatahajókra összpontosítottak, ezek mindegyikét érte találat. Elsőnek repült levegőbe az Arizona, az Oklahoma felborult, segély vízben merült el a West Virginia, a Nevada és a California, két romboló felrobbant. Öt japán "mini-tengeralattjáró" elveszett anélkül, hogy érdemben "beleszólhatott volna" a műveletbe. Az amerikai kikötői berendezések és ellátó központok gyakorlatilag sértetlenek maradtak. A japánok 29 repülőgépükkel fizettek a vállalkozásért, azután gyorsan távoztak észak-nyugati irányban. A japán haditengerészet főparancsnoka, Jamamoto tengernagy elégedett volt a rajtaütéssel.

Nagumo altengernagy a viharszerű támadás után megtiltotta a japán pilótáknak, hogy újabb támadást intézzenek a "már felébresztett" ellenség ellen, így Pearl Harbor haditengerészeti infrastruktúrája lényegében sértetlen maradt. Az amerikaiak a támaszponton nyomban hozzáfoghattak a megmaradt hadihajók kijavításához, csendes-óceáni flottájuk három repülőgép-anyahajója, a Saratoga, a Lexington és az Enterprise visszatérésük után továbbra is használhatta a támaszpontot. A Saratogát egyébként már 1942. január 11-én megtorpedózta egy japán tengeralattjáró.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár