2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Betont használtak az egyiptomi piramisépítők

2006. december 12. 11:45

A gízai piramisok legutóbbi vizsgálatakor a kutatók felfedezték, hogy a természetes mészkő mellett a hatalmas építmények legrégibb részei betonból készültek.

Michel W. Barsoum, a philadelphiai Drexel Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának professzora és munkatársai, Adrish Ganguly a Drexel Egyetemről és Gilles Hug a francia Nemzeti Kutatóközpontból, megvizsgálták a Kheopsz (Khufu) piramis ásványi összetételét, és elemzésük során kiderült, hogy néhány helyen az ásványi anyagok olyan arányban vannak jelen, amely egyetlen ismert mészkőforrásra sem jellemző. A mészkő, homok és agyag geokémiai keverékéből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez csak betonöntvény lehet. `Ennek a régi betontechnológiának a tökéletessége és tartóssága egyszerűen bámulatos`- írta Dr. Barsoum.

A legtöbb egyiptológus úgy véli, hogy a piramisokat a közeli kőbányákból származó mészkőtömbökből építették, amelyeket rézből készült szerszámokkal vágtak a megfelelő méretűre. A tömböket ezután az építés helyére vontatták, rámpákat állítottak fel, és a tömböket ékek, valamint emelőrudak segítségével illesztették a helyükre.
A kutatásvezető beszámolójában azt írja, hogy a Kheopsz piramisról gyűjtött minták között van több, a külső burkolatról származó szilánk, egy belső lemez, valamint néhány "kisebb tömb" egy másik piramisról. Egy interjúban elismerte, hogy még több mintát is meg kell vizsgálnia olyan helyekről, amelyek a fényképeken meglehetősen egységesnek tűnnek, és szerinte betonból készültek.

Barsoum úgy véli, hogy a mészkőbeton használata részben megmagyarázná, hogyan tudtak az egyiptomiak ilyen hatalmas építményeket emelni. A piramisok külső és belső burkolatánál, valamint valószínűleg a felső szinteken is betontömbökkel dolgoztak. A rómaiak csak mintegy 2500 évvel később kezdtek betont használni a kikötők, amfiteátrumok és más épületek építésénél, így a történészek szerint ez lenne a betontechnológia legkorábbi ismert alkalmazása.

Az elmélet hamar vitákat váltott ki a szakértők között: Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője és a gízai ásatások igazgatója egy e-mailben a következőket írta: "A beton alkalmazásának gondolata teljesen valószínűtlen és egyáltalán nem bizonyított. Szívesen megkérdezném Dr. Barsoumtól, hogy honnan vette az elemzéshez használt mintákat, és hogyan tudja bizonyítani, hogy a vizsgált minták nem olyan területekről származnak, amelyeket a modern időkben újítottak fel" - nyilatkozta Hawass.

Több szakember, köztük David Walker geológus és Sheldon Wiederhorn mérnök azonban Dr. Barsoumot gondos és alapos kutatónak tarja, aki vizsgálatait igen komolyan végzi. "Nem tudom, hogy igaza van-e vagy sem. De eredményei meggyőzőek"- állítja Widerhorn.

Ön mit gondol? Hogy épültek a piramisok? Itt megírhatja nekünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár