2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogatható lesz Szent Pál sírja

2006. december 13. 12:30

Megtalálták a Szent Pál apostol földi maradványait tartalmazó sírt a vatikáni Szent Pál bazilika főoltára alatt. A 2002-ben kezdődött és ez év novemberében befejeződött ásatások eredményeit sajtótájékoztatón ismertették.

A sír megtalálásáról már tavaly februárban hírt adtunk, akkor azt is megírtuk, hogy az ásatást az épület 19. századi tervrajzainak segítségével kezdték meg, ugyanis 1823-ban egy pusztító tűz után szinte teljesen újjá kellett építeni a templomot. Az első vizsgálatok során a régészek sikeresen rekonstruálták az eredeti templom alakját, melyet az i.sz. 4. században, 386-ban építettek. A tényleges ásatás a bazilika főoltára alatt vette kezdetét, és a Vatikán kutatói így jutottak el a kőszarkofághoz, mely az eredeti negyedik századi épület alapjainál található. Az itt talált síron a következő felirat látható: `Pál apostol, vértanú`.

A hétfőn tartott sajtótájékoztatón Andrea Cordero Lanza di Montezemolo bíboros a sajtónak elmondta, hogy a sírt megpróbálták megröntgenezni, ám a márvány túl vastag volt, és ez a kísérletük nem járt sikerrel. A sír felnyitására nem került sor, hiszen ahhoz XVI. Benedek személyes engedélyére is szükség lesz, mivel a templom a Vatikán tulajdona.

A főoltár alatt található, 2,55 méter hosszú, 1,25 méter széles és 1 méter magas szarkofág felnyitása egyébként is több éves régészeti munkát igényelne, ugyanis az szinte teljesen beágyazódott a templom évszázadok alatt egymásra épült rétegeibe. A munkások idén május és november között egy ablakot nyitottak a templom padlózatában, hogy legalább egy kicsit láthatóvá tegyék a sírhelyet.

Az ásatást vezető Giorgio Filippi szerint a szarkofág akármit rejthet, lehetséges hogy nincs benne semmi, és csak a szent emlékére készítették. A szakemberek azonban abban egyetértenek, hogy a vizsgálatoknak nem azt kell igazolni, hogy ez Pál sírja, hiszen ebben az ügyben egyetértés volt az elmúlt 2000 évben.

A Biblia nem részletezi Pál halálának körülményeit. A kutatók többsége szerint i.sz. 60 körül Nero császár uralma alatt fejezték le. A Katolikus Egyház másik nagy kiemelkedő személyiségének, Szent Péternek sírját a Szent Péter Bazilikában 1939 és 1941 között folyó ásatások során találták meg, ám azok hitelességét csak VI. Pál pápa ismerte el 1976. júniusában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár