2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szeretnék visszakapni a Gyíkölő Apollót a görögök

2006. december 18. 11:00

A görög kulturális minisztérium tiltakozik az ellen, hogy egy, az egyesült államokbeli Clevelandi Múzeumban őrzött, Praxitelész alkotásának tartott szobrot kikölcsönözzék a párizsi Louvre-nak.

Athén szerint elorzott műkincsről van szó, amelynek párizsi útja csak megnehezítené, hogy Görögország az ókori műalkotást valaha is visszaszerezhesse. Az AFP-nek a minisztérium egyik illetékese elmondta: attól tartanak, hogy ha az i.e. 4. századból való, a nagy görög szobrásznak tulajdonított művet kiállítanák Párizsban, ez csak erősítené annak kétes úton szerzett amerikai "legitimitását".

A Szauroktonosz (Gyíkölő) Apolló nevű, fiatal férfit megjelenítő ókori alkotást az elmúlt század kilencvenes éveiben egy olasz hajó legénysége emelte ki a Görögország és Olaszország közötti nemzetközi vizekből. Athén szerint, tekintettel erre a tényre, Rómának kellene benyújtania az igényt a szoborra, majd közösen kellene megvitatni a további sorsát.

A két ország között gyümölcsöző együttműködés indult meg annak érdekében, hogy viszaszerezhessék a műtárgyak feketekereskedelme révén külföldre került antik (és későbbi) kincseiket a külföldi múzeumokból. Legutóbb a Los Angeles-i Getty-múzeumtól sikerült visszaszerezniük ilyen értékekeiket.

A Gyikölő Apolló körüli huzakodás egyelőre azzal az eredménnyel járt, hogy kétségessé vált Görögország részvétele a márciustól júniusig tervezett párizsi kiállításon. A párizsi Louvre-nak a clevelandi szoborra vonatkozó válaszáig a görög antikvitások központi felügyelete felfüggesztette eddigi engedélyét arra, hogy a görög múzeumok Praxitelész több más alkotását kikölcsönözhessék a Louvre-nak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár